Mobilier urban, instalaţii şi casa din Hobiţa - proiecte româneşti pentru Olimpiada Culturală

Puzzle-uri de mari dimensiuni, mobilier urban, sculpturi din fân, o construcţie eco-industrială şi realizarea unei case din Hobiţa se numără printre cele nouă proiecte câştigătoare ale concursului organizat de ICR pentru participarea României la Olimpiada Culturală de la Londra din 2012.

284 afișări
Imaginea articolului Mobilier urban, instalaţii şi casa din Hobiţa - proiecte româneşti pentru Olimpiada Culturală

Mobilier urban, instalaţii şi casa din Hobiţa - proiecte româneşti pentru Olimpiada Culturală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Câştigătorii Concursului de idei pentru Olimpiada Culturală 2012, organizat de Institutul Cultural Român în perioada 7 februarie - 6 martie, sunt:

Împreună cu proiectele angajate independent de ICR, proiectele rezultate din aceste idei vor constitui programul ICR la Olimpiada Culturală, desfăşurată la Londra cu ocazia găzduirii Jocurilor Olimpice de Vară din 2012. ICR urmăreşte să genereze un impact semnificativ şi să distingă, prin excelenţă, oferta românească între cele peste 1.000 de evenimente artistice programate să se deruleze sub egida Olimpiadei Culturale.

Majoritatea proiectelor se situează în domeniul artelor vizuale, în legătură cu arhitectura sau peisajele londoneze, unul singur are ca temă poezia - "The Olympic Marathon of Poetry", al lui Andrei Bodiu, ce va reuni 50 de poeţi reprezentativi din toată lumea care vor susţine lecturi publice, în limba proprie -, iar un altul, diversitatea culturală - "unLondon", al lui Adrian Ciglanean, ce propune înlocuirea binecunoscutelor atracţii, spaţii şi evenimente ale Londrei cu o serie de manifestări specifice altor locuri şi culturi din lume.

Cel mai complex proiect selectat ar fi "House from Hobita - Brancusi's roots" (Casă din Hobiţa - Rădăcinile lui Brâncuşi), al Luminiţei Holban, care, pe lângă faptul că trimite la o figură celebră, internaţional recunoscută a culturii române, combină elemente de arhitectură, meşteşuguri, muzică, dans şi gastronomie, toate urmând a fi ilustrate la final într-un film. În plus, întregul proiect se desfăşoară în apropierea unuia dintre cele mai cunoscute obiective londoneze - Tate Modern.

O echipă de meşteri români va construi o casă din lemn şi o poartă sculptată în faţa celebrului muzeu de artă modernă şi contemporană, folosind exclusiv tehnici tradiţionale. Situl va fi înconjurat de un "ecran" ilustrat cu ţesături lucrate de artizani gorjeni, iar obiectivul va fi inaugurat printr-un festival de gastronomie, muzică şi dansuri din Gorj. Casa va fi ulterior dezasamblată şi oferită în scopuri caritabile, iar întregul proces va fi reflectat într-un film documentar care să fie prezentat în Marea Britanie şi România.

"The Jigsaw Puzzle" (Mozaicul), de Vladia Miruna Amza, constă în realizarea unuia sau mai multor puzzle-uri de mari dimensiuni, pe o suprafaţă magnetică verticală, care să încurajeze creativitatea celor aflaţi la Londra pentru Olimpiada de Vară din 2012 şi să îi apropie de imaginea acestui eveniment făcând-o memorabilă şi distractivă.

Prin proiectul "Cultural Stations" (Staţii culturale), Minodora Cerin propune amplasarea în parcurile oraşului a 32 de piese de mobilier urban, al căror design va avea la bază una sau două teme: "Tamisa, inima oraşului" (piese care să sugereze nişte bărci, cu un design diferit fiecare), şi "Londra, oraşul excelenţei culturale" (piese de diferite forme care să sugereze o scenă de teatru, o carte sau un tablou).

Natura în spaţiul urban este o temă ce se regăseşte în două dintre ideile de proiect. Erno Bartha propune în "Nature in the City" realizarea de sculpturi din fân, menite să trezească amintiri, să stabilească o legătură între prezent şi trecut, să personalizeze spaţiul şi să îndulcească arhitectura urbană rece şi previzibilă, astfel încât peisajul să exprime căldură şi armonie între om şi natură.

"People parking" (Oameni care parchează), proiectul propus de Asociaţia Zmart Gallery şi semnat de artiştii Bogdan Berbecariu şi Răzvan Anton, prezintă două moduri de a cunoaşte spaţiul urban al Londrei. "Verdele eco întâlneşte negrul postindustrial" într-o construcţie pe două niveluri. Spaţiul verde de deasupra cu un gazon pe podea va putea fi accesat din stradă cu ajutorul unei rampe, vizitatorii fiind invitaţi să "parcheze" pe iarbă pentru a se încărca cu energie, iar apoi îndrumaţi la primul nivel, unde va fi proiectate pe ecrane mari animaţii ale lui Răzvan Anton sub titlul "Metropolis".

Trecutul şi prezentul se întâlnesc şi în proiectul "Flux", semnat de Ioana Marinescu, Cristian Grosu şi grupul creativ multimedia Neutral, constând într-o instalaţie video în care este explorată dinamica Londrei. Prin integrarea unor fotografii din diferite perioade într-un mediu digital 3D, va fi creată o reprezentare animată a transformării oraşului de-a lungul timpului.

Tehnologia de ultimă oră şi interactivitatea se regăsesc într-o altă instalaţie - "Time Machine" (Maşina timpului), propusă de Asociaţia "Noi facem bine", constând într-o cabină intercativă în care poate încăpea o singură persoană, care ar urma să fie plasată în centrul Londrei.

Conform regulamentului de concurs, ideile de proiect selectate vor fi discutate cu autorii pentru a fi adaptate la posibilităţile financiare, logistice şi tehnologice şi la viziunea ICR pentru Olimpiada Culturală, precum şi la condiţiile impuse de autorităţile şi partenerii britanici.

Juriul concursului a fost alcătuit din: Dorian Branea, directorul ICR Londra, Ovidiu Dajbog Miron, directorul general al Direcţiei Generale Institute Culturale Româneşti din Străinătate, ICR Bucureşti, şi Yvette Vaughan Jones, director executiv al fundaţiei culturale Visiting Arts, Londra.

Au fost înscrise în concurs 105 idei de proiect avansate de operatori culturali independenţi, persoane individuale sau organizaţii culturale. Dintre acestea, 30 au fost invalidate din cauze procedurale, iar nouă au fost selectate câştigătoare,"angajând un dialog original cu memoria, cultura şi identitatea Londrei sau cu valorile şi temele Olimpiadei Culturale", potrivit ICR.

Olimpiada Culturală este un program britanic complex, format din acţiuni şi evenimente menite să celebreze creativitatea şi diversitatea formelor de expresie artistică în contextul participării internaţionale la Jocurile Olimpice. Tema principală a programului este Londra, văzută ca o capitală globală a creativităţii artistice.

Jocurile Olimpice de Vară din 2012 se vor desfăşura la Londra în perioada 27 iulie - 12 august, fiind urmate de Jocurile Paralimpice, din 29 august până pe 9 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici