Moment controversat în ceremonia de deschidere de la Cannes: Woody Allen, ţinta unei glume despre viol

Debutul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes a fost unul stângaci când regizorul american Woody Allen, al cărui nou film “Cafe Society” a fost proiectat miercuri seară, în cadrul ceremoniei de deschidere, a devenit subiectul unei glume despre un aşa-zis viol, potrivit Variety.

824 afișări
Imaginea articolului Moment controversat în ceremonia de deschidere de la Cannes: Woody Allen, ţinta unei glume despre viol

Moment controversat în ceremonia de deschidere de la Cannes: Woody Allen, ţinta unei glume despre viol (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Seara deschiderii Festivalului de Film de la Cannes a debutat cu o glumă despre viol la adresa lui Woody Allen: “Este foarte frumos că ai filmat atât de multe pelicule în Europa, chiar dacă nu eşti condamnat pentru viol în SUA”, a declarat prezentatorul ceremoniei, Laurent Lafitte.

Gluma care a produs suspine din parte publicului prezent la Palais des Festivals et des Congrès de Cannes, a fost privită ca o lovitură la adresa lui Woody Allen şi chiar a regizorului polonez Roman Polanski.

Comediantul francez Lafitte joacă în filmul dramă despre Paul Verhoeven, “Ellen”, care va avea premiera săptămâna viitoare la Cannes.

“Vă mulţumesc pentru faptul că aţi venit în seara asta, domnule”, a continuat Lafitte în franceză. “Dar este în regulă pentru că le oferi roluri prost plătite actorilor francezi, ceea ce îi cam pune la zid.”

Regizorul în vârstă de 80 de ani a primit aplauzele publicului care s-a ridicat în picioare cu câteva minute înaintea declaraţiilor controversate ale prezentatorului.

Răspunsul lui Allen a venit joi după amiază când regizorul a vorbit în mod public pentru prima oară despre gluma controversată la adresa sa: “Sunt complet de acord ca umoriştii să facă orice glume îşi doresc. Nu sunt o persoană cu prejudecăţi şi nu îmi place să cenzurez glumele. Sunt un comic eu însumi şi cred că umoriştii ar trebui să aibă libertatea de a face ce glume îşi doresc.”

Deşi Allen nu s-a supărat în privinţa glumei, el a declarat: “Ar fi nevoie de mult mai mult ca să mă simt ofensat. Ce m-a deranjat cel mai mult ieri seară a fost durata spectacolului de dinaintea filmului. Stăteam acolo. Stiu că am un film care durează o oră şi jumătate. Aş dori ca ceremonia de prezentare să dureze 20 de minute, cel mult jumătate de oră. Nu vreau să petrec o oră doar cu ceremonia. În momentul în care urmează proiecţia filmului, te agiţi deja în scaun. Pentru mine, este o greşeală a spectacolului. Durează prea mult. Tăiaţi asta.”

Ulterior, cunoscutul actor francez Matthieu Chedid, aka M, i-a adus un omagiu special lui Prince cântând “Purple Rain” langă o cortină cu picături purpurii, spre încântarea publicului.

Allen a fost însoţit de membrii echipei sale, Kristen Stewart, Jesse Eisenberg şi Blake Lively pe covorul roşu, fiind prezent pentru a 12-a oară la Cannes cu un film. De asemenea, a fost vorba de cea de-a treia oară când a fost prezent în deschiderea festivalului internaţional de film. “Cafe Society,” un basm plasat în anii 1930 de la Hollywood a fost o lansare adecvată în acest festival care se centrează pe strălucirea filmelor clasice.

Înainte de ceremonia deschiderii, covorul roşu se umpluse de ploaie iar vedete precum Justin Timberlake au încins atmosfera. Acrtiţa nominalizată la Oscar Jessica Chastain a fost prezentă la festivitate, la fel Eva Longoria, Victoria Beckham şi Naomi Watts. Timberlake s-a aflat în Franţa pentru a-şi promova cel mai nou film al său, “Trolls”, alături de Anna Kendrick, care a purtat o rochie galbenă spectaculoasă.

“Cannes este un festival extraordinar, sunt atât de mulţi oameni pe care îi cunosc, iar publicul răspunde întotdeauna bine”, a declarat Allen înaintea ceremoniei de deschidere. “Îmi place Hollywood-ul, să îmi văd prietenii acolo, dar nu aş putea trăi acolo.”

Preşedintele juriului, George Miller, al cărui “Mad Max: Fury Road” a uluit Cannes anul trecut, a fost omagiat cu un montaj asupra carierei sale în cadrul ceremoniei.

“Vă promit că acest juriu va delibera în mod asiduu”, a transmis acesta publicului.

În timp ce se afla pe covorul roşi, Laszlo Nemes, membru al juriului, a declarat pentru postul Canal Plus că alchimia dintre membrii juriului funcţionează. “În acelaşi timp, se pare că toţi au opinii puternice aşa că va fi interesant”, a declarat regizorul ungar crescut în Franţa.

Actriţa Kirsten Dunst, membru al juriului din acest an a declarat că “George Miller este foarte drăguţ. Îi aduce pe toţi la un numitor comun”.

Din numele care au defilat pe covorul roşu mai fac parte actriţa belgiană Virginie Efira, care joacă în filmul lui Paul Verhoeven “Elle”, înscris în competiţie şi în “In Bed With Victoria” de Justine Triet, care deschide Săptămâna Criticilor.

La vizionarea de presă a “Cafe Society”, opiniile nu au părut favorabile. Dar filmul, care va fi lansat pe 15 iulie în SUA, a fost receptat cu mai multă căldură decât filme precum “Irrational Man” (care a rulat la Cannes în 2015) sau “Magic in the Moonlight.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici