Moment istoric la Oscar 2020. „Parasite”, primul film într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul pentru Cel mai bun film / Lista completă a câştigătorilor

CÂŞTIGĂTORI OSCAR 2020. Cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Oscar a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles. „Parasite", de Bong Joon Ho, a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun film. Totodată, aceasta este prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film.

23221 afișări
Imaginea articolului Moment istoric la Oscar 2020. „Parasite”, primul film într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul pentru Cel mai bun film / Lista completă a câştigătorilor

Sursa: Profimedia Images

UPDATE 06:30 - Premiul Oscar pentru Cel mai bun film a fost câştigat de "Parasite", de Bong Joon Ho.

Lungmetrajul sud-coreean "Parasite", de Bong Joon-ho, a fost marele câştigător al celei de-a 92-a ediţii a galei Oscar, unde a primit patru trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună producţie internaţională şi cea mai bună regie.

Victoria este una istorică, în contextul în care Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) s-a confruntat cu critici privind lipsa de diversitate - #OscarsSoWhite, absenţa femeilor din categoria dedicată regizorilor etc.

Astfel, "Parasite", de Bong Joon Ho, este primul film sud-coreean care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj. Totodată, aceasta este prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Nominalizat la şase premii Oscar, "Parasite" a mai primit trofeele Academiei americane pentru cel mai bun film internaţional, cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu original.

"Parasite", de Bong Joon-Ho, este un basm modern despre inegalităţile sociale din Coreea de Sud. Şomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park, până când într-o zi existenţele lor se împletesc. Acesta este începutul unui şir de întâmplări imprevizibile care converg "într-un film genial, captivant şi care refuză categoriile", conform IndieWire.

Drama "Parasite", de Bong Joon-Ho, a fost recompensată cu Palme d'Or la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes. De asemenea, a primit, printre altele, premiile Globul de Aur şi BAFTA pentru cel mai bun film străin, dar şi premiul Sindicatului actorilor americani pentru cea mai bună distribuţie.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film a fost decernat producţiei "Green Book", de Peter Farrelly.

UPDATE 06:15 - Renee Zellweger a primit premiul Oscar pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul din "Judy", la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai fost nominalizate Cynthia Erivo ("Harriet"), Scarlett Johansson ("Marriage Story"), Saoirse Ronan ("Little Women"), Charlize Theron ("Bombshell").

De-a lungul carierei, Renee Zellweger a fost nominalizată de patru ori la premiile Oscar şi a mai câştigat acest trofeu pentru rolul din "Cold Mountain".

Anul trecut, premiul pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat Oliviei Colman, pentru rolul din "The Favourite".

UPDATE 06:10Joaquin Phoenix a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun actor, pentru rolul din "Joker", la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai fost nominalizaţi Antonio Banderas ("Pain and Glory"), Leonardo DiCaprio ("Once upon a time... in Hollywood"), Adam Driver ("Marriage Story"), Jonathan Pryce ("The Two Popes").

Joaquin Phoenix a dominat acest sezon, cu interpretarea magistrală a rolului din "Joker". Phoenix a mai fost nominalizat la Oscar de trei ori ("Gladiator", "Walk the Line" şi "The Master"). Deşi niciun actor nu a câştigat vreodată Oscarul pentru un rol principal într-un film inspirat din benzi desenate, Joaquin Phoenix a creat un precedent.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Rami Malek, pentru rolul din "Bohemian Rhapsody".

UPDATE 06:00 - Bong Joon-ho a primit premiul Oscar pentru Regie, pentru "Parasite", la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La premiul Oscar pentru cel mai bun regizor au mai fost nominalizaţi Martin Scorsese ("The Irishman"), Todd Phillips ("Joker"), Sam Mendes ("1917"), Quentin Tarantino ("Once Upon a Time in Hollywood").

"Parasite" a mai primit premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu original şi cel mai bun film internaţional.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun regizor l-a primit Alfonso Cuaron, pentru "Roma".

UPDATE 05:30"Parasite", de Bong Joon Ho, a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj internaţional, la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai fost nominalizate peliculele "Les Misérables", "Honeyland", "Corpus Christi", "Pain and Glory".

Acesta este primul film sud-coreean care a fost nominalizat şi a câştigat un premiu Oscar.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost acordat peliculei "Roma", de Alfonso Cuaron.

UPDATE 04:20Actriţa Laura Dern a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun rol secundar feminin, pentru interpretarea din "Marriage Story", la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Pentru acelaşi premiu au mai fost nominalizate Kathy Bates ("Richard Jewell"), Scarlett Johansson ("Jojo Rabbit"), Florence Pugh ("Little Women"), Margot Robbie ("Bombshell").

Aceasta a fost treia nominalizare la Oscar pentru Laura Dern, care câştigă în premieră acest trofeu.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat Reginei King, pentru interpretarea din "If Beale Street Could Talk".

UPDATE 04:15 - Lungmetrajul "American Factory" a fost premiat cu Oscar pentru Cel mai bun documentar la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Pentru acelaşi premiu au mai fost nominalizate producţiile "The Cave", "The edge of Democracy", "For Sama", "Honeyland"

"American Factory" este produs de compania soţilor Barack şi Michelle Obama, Higher Ground.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun documentar a revenit producţiei "Free Solo".

UPDATE 03:50 Lungmetrajul "Parasite" a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu original la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai fost nominalizate filmele "Knives Out", "Marriage Story", "1917" şi "Once upon a time... in Hollywood".

"Parasite" s-a numărat printre filmele favorite la acest premiu. Deşi iniţial marele favorit părea Quentin Tarantino ("Once Upon a Time in Hollywood"), anul acesta, Sindicatul scenariştilor americani a premiat lungmetrajul "Parasite", de Bong Joon Ho, recompensat şi cu BAFTA pentru cel mai bun scenariu.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit producţiei "Green Book".

Lungmetrajul "Jojo Rabbit", de Taika Waititi, a primit premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai fost nominalizate filmele "The Irishman", "Joker", "Little Women", "Two Popes".

Marele favorit părea însă a fi "Jojo Rabbit", de Taika Waiti, după ce a primit premiile Sindicatului scenariştilor americani şi BAFTA.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat i-a revenit producţiei "BlacKkKlansman".

UPDATE 03:30 - "Toy Story 4" a primit premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai fost nominalizate filmele "How To Train Your Dragon: The Hiden World", "I lost my body", "Klaus" şi "Missing link".

"Toy Story 4", de Josh Cooley, a primit cele mai multe premii pentru animaţie în acest sezon, dar niciodată o franciză nu a câştigat Oscarul de două ori, iar aceasta a primit deja un astfel de trofeu pentru partea a treia, lansată în 2010.

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj animat a revenit producţiei "Spider-Man: Into the Spiderverse".

UPDATE 03:20 - Brad Pitt a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea din lungmetrajul regizat de Quentin Tarantino "Once upon a Time in Hollywood", la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.

La acelaşi premiu au mai concurat Tom Hanks ("A Beautiful Place in the Neghborhood"), Anthony Hopkins ("Two Popes"), Al Pacino ("The Irishman") şi Joe Pesci ("The Irishman"),

Brad Pitt era considerat marele favorit pentru rolul din "Once Upon a Time in Hollywood".

Starul nu a câştigat niciodată Oscarul pentru interpretare, ci doar ca producător al filmului "12 Years a Slave" (2013).

Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a fost acordat lui Mahershala Ali, pentru partitura din "Green Book".

LISTA COMPLETĂ A CÂŞTIGĂTORILOR:

Cel mai bun film: "Parasite", de Bong Joon-ho

Cel mai bun regizor: Bong Joon-ho, pentru "Parasite"

Cel mai bun actor în rol principal: Joaquin Phoenix, pentru "Joker"

Cea mai bună actriţă în rol principal: Renee Zellweger, pentru "Judy"

Cel mai bun actor în rol secundar: Brad Pitt ("Once Upon a Time... in Hollywood")

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Laura Dern - "Marriage Story"

Cel mai bun film străin: "Parasite", de Bong Joon Ho

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Toy Story 4", de Josh Cooley

Cea mai bună scenografie: Barbara Ling, Nancy Haigh - "Once upon a time... in Hollywood"

Cel mai bun scenariu adaptat: Taika Waiti - "Jojo Rabbit"

Cel mai bun scenariu original: Bong Joon Ho, Han Jin Won - "Parasite"

Cea mai bună imagine: Roger Deakins, pentru "1917"

Cel mai bun montaj: Michael McCusker şi Andrew Buckland, "Ford vs Ferrari"

Cea mai bună coloană sonoră: Hildur Guðnadóttir, pentru "Joker"

Cel mai bun cântec: Elton John şi Bernie Taupin - "(I’m Gonna) Love Me Again" din "Rocketman"

Cel mai bun montaj de sunet: Donald Sylvester, pentru "Ford vs. Ferrari"

Cel mai bun mixaj de sunet: Mark Taylor şi Stuart Wilson, pentru "1917"

Cele mai bune efecte speciale: Guillaume Rocheron, Greg Butler şi Dominic Tuohy, pentru "1917"

Cele mai bune costume: Jacqueline Durran - "Little women"

Cel mai bun machiaj: Kazu Hiro, Anne Morgan şi Vivian Baker, pentru "Bombshell"

Cel mai bun scurtmetraj animat: "Hair Love", de Matthew A. Cherry

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "The Neighbours' Window", de Marshall Curry

Cel mai bun lungmetraj documentar: "American Factory"

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)"

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici