Video Mungiu, Cărtărescu şi Dabija, printre câştigătorii Premiilor Naţionale pentru Arte

Regizorul Cristian Mungiu, scriitorul Mircea Cărtărescu şi regizorul Alexandru Dabija se numără printre cei şapte câştigători ai primei ediţii a Premiilor Naţionale pentru Arte, distincţii acordate miercuri, la Ateneul Român, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul Tăriceanu.

91 afișări

Prima ediţie a Premiilor a fost organizată miercuri, la Ateneul Român, în cadrul unui eveniment moderat de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, la care au participat câteva zeci de persoane, fără ca locurile din sala cunoscutei instituţii să fie ocupate în totalitate.

La manifestare au participat, însă, personalităţi precum premierul Călin Popescu Tăriceanu, principele Radu, ministrul Varujan Vosganian, secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu.

Distincţiile, acordate lui Cristian Mungiu, Mircea Cărtărescu, Alexandru Dabija, Cornel Ţăranu, Viorel Cosma, Geta Brătescu şi Livia Câlţia, în categoriile cinematografie şi televiziune, literatură, spectacol, muzică, lucrări de cercetare în domeniul artelor, arte vizuale şi arhitectură, au fost decernate de reprezentanţi ai celor şapte jurii din competiţie, în prezenţa premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Fiecare premiu este echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro, fiind acordat alături de un trofeu şi o diplomă. Banii vor fi puşi pe carduri care vor fi înmânate joi celor premiaţi.

"Din punct de vedere financiar, sunt cele mai consistente premii acordate vreodată de statul român pentru recunoaşterea excelenţei în artă, fiecare înseamă echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro. Mi-aş dori să devină o garanţie a recunoaşterii şi a valoarii", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, în deschiderea ceremoniei. "Sunt mândru că fac parte din cabinetul liberal care a iniţiat aceste premii", a mai spus Iorgulescu, invitându-l pe scenă pe premierul Tăriceanu.

"Îi felicit pe laureaţii care urmează să primească premiile (...). Evenimentul este o reconfirmare a faptului că România are oameni de mare talent, pe care trebuie să-i promovăm mult mai vizibil", a spus Tăriceanu, precizând că domeniul cultural este "factorul prin care putem să ne prezentăm cu demnitate ca naţiune". "Rolul lor (al artiştilor, n.r.) este esenţial pentru a disipa confuziile dintre valori şi non-valori (...). Am convingerea că datorăm mai mult parteneriatului cu mediul cultural în interesul comunităţilor noastre. Cu siguranţă mai avem multe de învăţat de la reprezentanţii mediului artistic", a spus Călin Popescu Tăriceanu, urând "multă inspiraţie, recunoaştere şi mult succes" oamenilor de cultură şi aspiranţilor la aceste premii.

La categoria Cinematografie şi Televiziune, câştigătorul Premiului Naţional pentru Arte a fost regizorul Cristian Mungiu, recompensat pentru performanţa filmului său "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", care a adus României un Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes din 2007.

Premiul a fost decernat de academicianul Mihnea Gheorghiu, în absenţa lui Cristian Mungiu, care participă în această perioadă la Festivalul de Film de la Cannes. Totuşi, Mungiu a transmis invitaţilor de la Ateneul Român un mesaj înregistrat.

"Când m-am hotărât să fac «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», am sperat să fac un film puternic, interesant, important pentru generaţia mea, dar şi interesant pentru cei de afară. Am reuşit mai mult, ceva ce nu ne propuseserăm. Foarte multă lume s-a bucurat de victoria de la Cannes din perspectiva românească, a unor oameni care nu avuseseră de ce să fie mândri. Am recuperat un fel de demnitate pentru ei", a spus Cristian Mungiu, mulţumind pentru premiu şi cerând acordarea unui premiu similar şi cinematografiei române, care să rămână "ambasadorul" României.

La secţiunea Literatură, Premiul Naţional pentru Arte a revenit scriitorului Mircea Cărtărescu, pentru romanul "Orbitor. Aripa dreaptă".

Premiul i-a fost decernat lui Mircea Cărtărescu, venit la ceremonie însoţit de soţia lui, Ioana Nicolae. După ce a fost aplaudat minute în şir, Mircea Cărtărescu a refuzat să vorbească despre acest roman, întrucât, "pentru scriitor, o carte deja scrisă nu spune mare lucru". "Fără nicio îndoială, anii trecuţi au fost anii cinematografului românesc şi pe bună dreptate (...). Dar nu premiile contează, Cristian Mungiu nu este un mare regizor pentru că a luat premiu la Cannes, ci a luat un premiu la Cannes pentru că este un mare regizor. Premiile nu te fac nici mai deştept, nici mai inteligent, nici mai bogat, acestea din urmă sunt o excepţie", a spus scriitorul, râzând.

Şi Alexandru Dabija s-a numărat printre câştigătorii unui Premiu Naţional pentru Arte, la secţiunea Spectacol, el concurând cu alţi cunoscuţi regizori - Silviu Purcărete, Andrei Şerban şi Làszlò Bocsàrdi.

Premiul i-a fost acordat regizorului de Marina Constantinescu: "Un om căruia teatrul românesc îi datorează enorm", a spus ea despre Dabija. "Fac fireasca reverenţă către Ministerul Culturii, care aşază recunoaşterea publică neplimbându-mă pe la mănăstiri şi sperând că nu-mi dă grămada aia de bani într-o sacoşă de plastic", a spus amuzat Alexandru Dabija, care a mulţumit tuturor actorilor şi teatrelor cu care colaborează, dar şi prietenilor lui doctori, care îl "încurajează în ideea de a trăi".

Şi Cornel Ţăranu a câştigat, miercuri seara, un Premiu la categoria Muzică, pentru opera "Oreste - Oedipe", realizată după libretul lui Olivier Apert. Premiul i-a fost decernat de Vlad Ulpiu. "Trebuie să exprim sentimentul meu de gratitudine pentru excepţionala iniţiativă a Ministerului Culturii de a iniţia aceste premii naţionale, care probabil se exprimă cel puţin numeric din cele şapte muze ale Antichităţii (...) Ideea unor muze care să-ţi călăuzească paşii tăi de creator rămâne actuală şi astăzi", a declarat Cornel Ţăranu. "Anumite nume sunt destinate unei profesii, dacă te cheamă Cărtărescu e normal că vei scrie cărţi", a spus el, spre amuzamentul autorului trilogiei "Orbitor".

Geta Brătescu a câştigat Premiul Naţional pentru Arte la secţiunea Arte vizuale, pentru expoziţia "Resurse", vernisată anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. "Sunt prea emoţionată ca să vorbesc. Sunt o adeptă a noutăţii în artă, puterea expresiei e inepuizabilă", a spus Geta Brătescu.

Totodată, Livia Câlţia a fost distinsă la ediţia din acest an a Premiilor Naţionale pentru Arte, la secţiunea Arhitectură, pentru Ansamblul Parohial Ortodox "Sf. Nicolae" din Câmpina, judeţul Prahova. Livia Câlţia, arhitect şi artist decorator, s-a născut în 1947 şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Artista a mulţumit echipei cu care a lucrat şi preoţilor de la Parohia "Sf.Nicolae" din Câmpina.

Premiile acordate au fost stabilite de şapte comisii numite de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost marcată şi de câteva momente artistice, precum recitalul lui Alexandru Tomescu, "minunatul interpret cu minunata sa vioară Stradivarius", după cum l-a caracterizat ministrul Culturii, când l-a invitat în scenă. Tomescu a interpretat piesa "Lăutarul" din suita "Impresii din copilărie" de George Enescu. Recitalurile de muzică clasică au susţinut, în cadrul evenimentului ,şi Nicolae Licareţ şi Adrian Petrescu, în timp ce Marius Bodochi a recitat publicului fragmente din sonete ale lui Shakespeare şi Voiculescu.

Ceremonia s-a încheiat cu "poza de familie" a câştigătorilor Premiilor Naţionale pentru Arte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici