Mureş: Biblioteca "Teleki-Bolyai" va fi redeschisă după un an şi jumătate

Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş, care adăposteşte un fond de carte veche de 150.000 de volume, va fi redeschisă după un an şi jumătate, după ce a fost renovată integral.

271 afișări
Imaginea articolului Mureş: Biblioteca "Teleki-Bolyai" va fi redeschisă după un an şi jumătate

Biblioteca "Teleki-Bolyai" (Imagine: www.telekiteka.ro)

Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a declarat, miercuri, că Biblioteca "Teleki-Bolyai", care adăposteşte un fond de carte veche de 150.000 de volume, a fost renovată integral, redeschiderea acesteia fiind programată în 25 august, într-un cadru festiv, marcat de un concert de muzică de cameră şi vernisajul unei expoziţii temporare intitulate "Valori şi curiozităţi".

Potrivit lui Avram, începând cu anul 2004 Biblioteca "Teleki-Bolyai"- care a fost înschisă în ultimul an şi jumătate - a beneficiat de mai multe investiţii a căror valoare cumulată se ridică la peste trei milioane de lei.

"Valoarea investiţiei, din 2004 începând este de peste trei milioane de lei. Se lucreză de mult timp la clădire, absolut toate spaţiile au fost renovate, reparate, igienizate, inclusiv tencuielile au fost înlocuite, unde era cazul. Am încercat să păstrăm tot ce era original, am instalat un sistem de supraveghere, pentru ca biblioteca să fie mai sigură. De asemenea, a fost instalat un sistem de hidroizolaţie pentru că erau probleme cu umezeala care venea din sol", a spus Avram.

La Biblioteca "Teleki-Bolyai" din Târgu Mureş există peste 200.000 de volume, din care peste 150.000 de cărţi vechi, româneşti şi străine, tipărite până în 1850, în timp ce în fondul de noutăţi sunt cuprinse cărţi relativ recente, dar care sunt de bază pentru studiul cărţilor vechi.

Biblioteca "Teleki-Bolyai -Bolyai" din Târgu Mureş deţine una din cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania, fiind o bibliotecă ştiinţifică, enciclopedică, constituită în epoca iluminismului de către cancelarul Transilvaniei din perioada 1791-1822 Teleki Samuel.

Fondul de carte are o valoare inestimabilă şi este de notorietate internaţională. Biblioteca conţine peste 200.000 de volume, între care cărţi şi periodice vechi, ediţii comentate ale clasicilor greci şi latini, carte veche românească şi maghiară, manuscrise care pot fi studiate exclusiv în sala de lectură a bibliotecii. Fondul de bază al bibliotecii îl constituie 40.000 de volume (printre care 66 de incunabule şi o mulţime de opere şi ediţii rare) din colecţia personală a contelui Teleki Samuel.

În 1955 aici a fost integrat şi fondul bibliotecii fostului Colegiu Reformat (aproximativ 90.000 de volume), precum şi manuscrisele şi obiectele personale ale celor doi matematicieni născuţi la Târgu Mureş - Bolyai Farkas şi Bolyai Janos - şi care au fost grupate în Muzeul Memorial Bolyai.

În acest an, în urma finalizării unui inventar iniţiat în 2011, s-a constatat lipsa a 538 de tipărituri - cărţi, foi volante, broşuri, fiind sesizată Poliţia.

Edificiul baroc în care funcţionează Biblioteca "Teleki-Bolyai" a fost construit între anii 1799 - 1808 după planurile arhitectului vienez Ignatz Schlaff şi sub îndrumarea contelui Teleki Samuel, la acea dată cancelar al Transilvaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici