Muzeul Antipa se închide pentru un an

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a fost închis, luni, pentru efectuarea unor lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii, dar şi pentru modernizarea expoziţiei permanente, urmând a fi redeschis în ianuarie 2010, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai instituţiei.

1603 afișări
Imaginea articolului Muzeul Antipa se închide pentru un an

Muzeul Antipa se închide pentru un an (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Aurorei Stănescu, şefa secţiei Relaţii publice, marketing cultural şi programe educaţionale din cadrul muzeului, instituţia urmăreşte o "revoluţionare a expunerii permanente", dar şi constituirea unor spaţii de relaxare şi divertisment pentru ca "o familie să îşi poată petrece o întreagă zi la Muzeul Antipa fără a se plictisi".

Pentru lucrările de proiectare ale noilor expoziţii permanente, Ministerul Culturii a alocat suma de 600.000 de euro, a precizat Stănescu. Acesta a adăugat că lucrările vor fi finanţate integral de minister.

Totodată, vor fi efectuate lucrări vizând consolidarea, restaurarea şi îmbunătăţirea funcţionalităţii clădirii, în valoare de circa 600.000 de euro, prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), instituţie din cadrul Ministerului Culturii.

Reabilitarea sediului Muzeului Antipa este inclusă în programul "Reabilitarea Monumentelor Istorice din România", desfăşurat de UMP şi finanţat printr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Niţulescu, a spus, pe 10 noiembrie 2008, la Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală, găzduită de Muzeul Antipa, că ministerul va aloca suma de 14 milioane de euro pentru modernizarea expoziţiei permanente.

Aurora Stănescu a mai precizat că Muzeul Antipa îşi va continua anul acesta activitatea, prin programe educaţionale, în şcoli şi în alte instituţii. Cei care doresc să viziteze muzeul în 2009 o pot face printr-un tur virtual, care va fi, probabil, disponibil pe site-ul instituţiei, în trei săptămâni.

După ce clădirea a fost consolidată şi restaurată, între 1996 şi 2005, iar expoziţia refăcută, în 2000, Muzeul "Grigore Antipa" va avea, în 2009, o expoziţie permanentă adusă la zi, cu mijloacele tehnice actuale, a declarat pentru MEDIAFAX directorul instituţiei, Dumitru Murariu, la Conferinţa Europeană a Muzeelor de Istorie Naturală din noiembrie.

El a menţionat, printre altele, că vor fi folosite plasme, cu telecomenzi care vor fi manevrate de vizitatori, spoturi de lumini, pentru punerea în valoare a exponatelor, şi mijloace multimedia.

Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria. Cu această ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprinde patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate.

Dioramele din muzeele de ştiinţele naturii sunt prezentări expoziţionale, ecologice şi biogeografice, în care speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul lor natural de viaţă.

Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese.

În 2004, campania de relansare a imaginii Muzeului "Grigore Antipa" ca instituţie publică de ştiinţă, educaţie, cultură şi divertisment - "Nu se uită uşor/ Hard to forget", realizată de agenţia Leo Burnett, a fost declarată campania anului la Festivalul de Publicitate Ad 'Or.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici