Muzicianul Oscar Peterson a încetat din viaţă

Oscar Peterson, pianist şi una dintre personalităţile reprezentative ale jazz-ului internaţional, a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, informează Daily Mail.

1 afișare
Imaginea articolului Muzicianul Oscar Peterson a încetat din viaţă

Muzicianul Oscar Peterson a încetat din viaţă

Oscar Peterson, cunoscut pentru improvizaţiile sale, care l-au transformat în unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi pianişti de jazz din lume, a murit la reşedinţa sa din Toronto, ca urmare a unui blocaj renal.

Cea de-a patra soţie a lui Peterson, Kelly, şi fiica lor, Celine, au fost alături de el în ultimele clipe de viaţă. Peterson mai are şase copii din mariajele anterioare

Pe parcursul unei cariere de circa 70 de ani, muzicianul canadian a cântat împreună cu unele dintre cele mai mari nume ale jazz-ului internaţional, cum ar fi Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Charlie Parker şi Dizzy Gillespie, şi a câştigat opt premii Grammy.

Peterson a fost invitat în numeroase rânduri să cânte pentru şefi de state, inclusiv pentru regina Marii Britanii, şi a scris "A Royal Wedding Suite" pentru nunta Prinţului Charles şi a Dianei Spencer.

Născut într-un cartier sărac din Montreal, Peterson a moştenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său. La vârsta de cinci ani, Oscar a învăţat să cânte la trompetă şi pian, însă a ales pianul după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză. El a devenit adolescentul-senzaţie în Canada, cântând în cadrul unor formaţii dance şi înregistrând albume în anii 1930-1940.

Foarte rapid, Oscar Peterson a reuşit să îşi construiască renume drept "virtuoz al jazz-ului".

Cariera sa internaţională a început după ce impresarul Norman Granz a fost impresionat de performanţa lui Peterson dintr-un club din Montreal şi l-a invitat pe acesta la un concert de jazz la Carnegie Hall, în 1949.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici