Naşul TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru promovarea unui produs naturist

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 10.000 de lei televiziunea Naşul TV, pentru emisiunea "Istoria Medicinei", în care a fost promovat un produs naturist, despre care s-a spus că ajută la vindecarea cancerului, fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului.

681 afișări
Imaginea articolului Naşul TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru promovarea unui produs naturist

Naşul TV, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru promovarea unui produs naturist (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în ediţiile din 3 mai şi 25 mai ale emisiunii "Istoria Medicinei" a fost prezentat un tratament naturist al companiei Dacia Plant, moderatorul programului, Paul Alexandru Moraru, afirmând că acesta ajută la vindecarea cancerului, dar şi a altor boli contagioase. În urma difuzării emisiunilor, CNA a primit mai multe reclamaţii de la telespectatori.

Pe de altă parte, prezent în şedinţa CNA de joi, Andi Râpan, reprezentantul Naşul TV, a declarat că "nu au existat reclamaţii privind medicamentul prezentat în emisiune", afirmând că "sesizarea a fost trimisă de o persoană care cu siguranţă deţine un alt medicament opus celui prezentat în ediţia de la Naşul TV". De asemenea, acesta a spus că va discuta cu moderatorul emisiunii pentru a evita pe viitor subiectul.

În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Naşul TV, în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, care prevede că "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi a articolului 29, alineatul 1, litera a, conform căruia "Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise".

Sancţiunea a fost aplicată şi în baza articolului 101 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile", dar şi a articolului 128, litera d din Cod, care prevede că "Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: d) cancer şi alte boli tumorale".

Sancţiunea de 10.000 de lei a fost votată în unanimitate de membrii Consiliul Naţional al Audiovizualului. La şedinţa de joi a CNA participă Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel Buda, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Florin Gabrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici