Neagu Djuvara a lansat "Amintiri şi poveşti mai deocheate" la Gaudeamus - Mediafax

Neagu Djuvara a lansat "Amintiri şi poveşti mai deocheate" la Gaudeamus

Volumul "Amintiri şi poveşti mai deocheate" de Neagu Djuvara a fost lansat, sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, care se desfăşoară în perioada 25-29 noiembrie.

847 afişări
Imaginea articolului Neagu Djuvara a lansat "Amintiri şi poveşti mai deocheate" la Gaudeamus

Neagu Djuvara a lansat "Amintiri şi poveşti mai deocheate" la Gaudeamus (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Neagu Djuvara a povestit că, în urmă cu câţivaani, revista Plai cu Boi i-a cerut să scrie texte pentru ei. Dupămai multe runde de negocieri, istoricul s-a hotărât să scrie câtevaarticole, pe care, apoi, le-a cuprins în volumul lansat laGaudeamus.

"Acestea trebuiau să apară după moartea mea", aglumit el. "Recunoaşterea după moarte este indirect proporţionalăcu laudele din timpul vieţii", a apreciat Djuvara. "Dacă suntlăudat în timpul vieţii, mi se pare că mi se fură ceva din viitor",a spus acesta. La lansare au participat directorul Humanitas, LidiaBodea şi criticul literar Marius Chivu.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti în 1916,într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române lasfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oamenipolitici, diplomaţi şi universitari. El este licenţiat înlitere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor îndrept (Paris, 1940). A luat parte la campania dinBasarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă(iunie-noiembrie 1941) şi a fost rănit în apropiere de Odessa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943,Djuvara este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţazilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pacecu Uniunea Sovietică. Numit secretar de legaţie laStockholm de guvernul Sănătescu, va rămâne în Suedia până înseptembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele.

Implicat în procesele politice din toamna anului 1947,Neagu Djuvara hotărăşte să rămână în exil,militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporeiromâneşti (secretar general al Comitetului de Asistenţă aRefugiaţilor Români, la Paris; ziaristică; Radio Europa Liberă;secretar general al Fundaţiei Universitare "Carol I"). În1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci şitrei de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridical Ministerului francez al Afacerilor Străine şi, concomitent,profesor de drept internaţional şi de istorie economică laUniversitatea din Niamey. Între timp, reluase studiile de filozofiela Sorbona. În mai 1972, capătă doctoratul de stat laSorbona cu o teză de filozofie a istoriei; mai târziu,obţine şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi CivilizaţiiOrientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.). Din 1984, secretar general alCasei Româneşti de la Paris, până după revoluţia din decembrie1989, când se întoarce în ţară. Din 1991, profesor-asociat laUniversitatea din Bucureşti şi membru de onoare al Institutului deIstorie "A.D. Xenopol" din Iaşi.

A publicat volume precum "Le droit roumain en matière denationalité" (Paris, 1940 - teză de doctorat); "Démétrius Cantemir,philosophe de l'Histoire", în Revue des études roumaines, XIII-XIV,Paris, 1974, "Civilisations et lois historiques. Essai d'étudecomparée des civilisations", Mouton, Paris-Haga, 1975 (cartepremiată de Academia Franceză) - în româneşte, Civilizaţii şitipare istorice. "Un studiu comparat al civilizaţiilor" (Humanitas,1999), "Les «grands boïars» ont-ils constitué dans les principautésroumaines une véritable oligarchie institutionnelle ethéréditaire?" în Südost-Forschungen, Band XLVI, München, 1987, "Lepays roumain entre Orient et Occident. Les Principautés danubiennesdans la première moitié du XIXe siècle" - PublicationsOrientalistes de France, 1989, în româneşte, "Între Orient şiOccident. Ţările române la începutul epocii moderne" (Humanitas,ed. a VI-a, 2008), "Les Aroumains" (operă colectivă), PublicationsLangues'O, Paris, 1989 - în româneşte, "Aromânii - istorie, limbă,destin", Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1996, "Surun passage controversé de Kékauménos. De l'origine des Valaques deGrèce", în Revue roumaine d'histoire, vol. XXX, 1-2, Bucureşti,1991, "O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri"(Humanitas, ed. a IX-a, 2008), "Cum s-a născut poporul român"(Humanitas Junior, ed. a V-a, 2008), "Mircea cel Bătrân şi luptelecu turcii" (Humanitas Junior, ed. a III-a, 2007), "De la Vlad Ţepeşla Dracula Vampirul" (Humanitas Junior, ed. a II-a, 2007),"Însemnările lui Gheorghe Milescu" (Humanitas, 2004), "Amintiri dinpribegie" (Albatros, 2002; Humanitas, ed. a IV-a, 2008- versiunefranceză: "Bucarest-Paris-Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ansd'exil (1948-1990), L'Harmattan, Paris, 2004), "Există istorieadevărată?" (Humanitas, ed. a III-a, 2008).

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte deînvăţătură, aflat la ediţia a XVI-a, se desfăşoară de miercuri pânăduminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpodin Capitală. Evenimentul, în prezent un punct de reper al pieţeide carte din România, a fost iniţiat şi este organizat anual, din1994, de Radio România.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici