Nepotul lui Liviu Rebreanu rămâne cu drepturile de autor asupra operei romancierului

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins contestaţia CopyRo şi a decis ca drepturile de autor asupra operei romancierului Liviu Rebreanu să rămână în gestiunea nepotului scriitorului, Ilderim.

204 afișări

Curtea de Apel a respins, în 3 iunie, apelul CopyRo ca nefondat, însă sentinţa poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Tribunalul Bucureşti constatase, în iunie 2009, calitatea actelor de moştenire a drepturilor de autor deţinute de nepotul romancierului, Ilderim Rebreanu (fiul fratelului scriitorului Tiberiu) instanţa respingând cererea Copyro, apreciind că legea prevede că drepturile de autor se moştenesc pe o perioadă de 70 de ani la moartea autorului.

Societatea de gestiune colectivă susţinea că fiica scriitorului, Florica, a murit în 1995, Ilderim Rebreanu moştenind drepturile de autor, pe care nu le mai poate deţine decât până în 2010, adică timp de 15 ani.

CopyRo invoca în acţiune un decret din 1956 potrivit căruia, după moartea unui autor, drepturile asupra operei se transmit ascendenţilor sau soţului supravieţuitor al autorului, pe tot timpul vieţii acestora, iar la moarte acestora, drepturile pot fi moştenite de descendenţii scriitorului, pentru maxim 50 de ani, după care pot fi preluate de moştenitorii acestora, pentru 15 ani. Decretul invocat mai stabilea că după aceste perioade drepturile revin statului.

Decretul din 1956 a fost abrogat prin Legea 8/1996 care prevede că drepturile de autor se pot transmite moştenitorilor timp de 70 de ani de la moartea scriitorului.

În mai multe procese, societatea de gestiune a drepturilor de autor CopyRo a solicitat judecătorilor să clarifice chestiunea privind drepturile de autor asupra operelor scriitorilor români, întrucât legea drepturilor de autor s-a schimbat, astfel că acestea se moştenesc pe o perioadă de 70 de ani de la moartea autorului.

Scriitorul Liviu Rebreanu a murit în septembrie 1944.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici