Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée, de la Mariana Nicolesco, la Festivalul Hariclea Darclée

Baritonul Nicolae Herlea a sărbătorit, sâmbătă, împlinirea a 85 de ani, la Festivalul Hariclea Darclée de la Brăila, primind Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée, de la soprana Mariana Nicolesco, "pentru vocea incomparabilă ce a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii".

457 afişări
Imaginea articolului Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée, de la Mariana Nicolesco, la Festivalul Hariclea Darclée

Nicolae Herlea a primit Medalia Darclée, de la Mariana Nicolesco, la Festivalul Hariclea Darclée

Ediţia din acest an a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto creat în 1995 de Mariana Nicolesco pentru a onora memoria ilustrei predecesoare Hariclea Darclée, în chiar teatrul în care aceasta debuta, în 1881, la Brăila, oraşul natal al acesteia, a debutat pe 1 august cu un recital al sopranei Edith Borsos, laureata marelui premiu Darclée 2010, acompaniată la pian de Ioana Maxim, potrivit unui comunicat.

Spre încântarea publicului, Edith Borsos, care în ultima stagiune a fost adeseori aclamată pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, a strălucit într-un repertoriu de o mare diversitate, cuprinzând pagini din creaţia lui Giuseppe Verdi, Piotr Ilici Ceaikovski, Arrigo Boito, Richard Wagner, Alfredo Catalani şi George Gershwin, în bisul oferit cu aria Clarei din "Porgy and Bess", din opera acestuia din urmă, alăturându-i-se soprana Melanie Campbell din SUA.

Un moment important al recitalului a fost interpretarea de către Edith Borsos, la dorinţa Marianei Nicolesco, a ariei "Ebben ne andrò lontana" din opera "La Wally" de Catalani, la premiera mondială a căreia Hariclea Darclée strălucea în urmă cu 120 de ani, la Teatrul alla Scala din Milano.

Sărbătorit la împlinirea a 85 de ani, Nicolae Herlea a trăit momente emoţionante, ascultând cuvintele adresate de Mariana Nicolesco, care i-a remis de altfel Medalia Darclée şi Diploma de Onoare a Fundaţiei Darclée "pentru vocea incomparabilă ce a încântat atâtea generaţii pe meridianele lumii".

În timpul conferinţei care a urmat, susţinută de Stephan Poen, "Nicolae Herlea: o celebrare la 85 de ani", marele artist a urmărit, mână în mână cu Mariana Nicolesco, videoproiecţii cu arii din opere de Giuseppe Verdi, Umberto Giordano şi Giacomo Puccini interpretate de el, în aplauzele tinerei generaţii de artişti şi ale publicului prezent la manifestare.

În zilele de 2, 3 şi 4 august, concurenţii veniţi din 24 de ţări s-au prezentat în faţa juriului internaţional al concursului de canto, 72 dintre aceştia fiind admişi în etapa a doua, programată pentru zilele de duminică şi luni. Etapa a treia a concursului va avea loc marţi şi miercuri, când concurenţii vor fi acompaniaţi de Orchestra Festivalului Darclée dirijată de maestrul Marco Balderi.

Vineri are loc pe Esplanada Dunării marele Concert Verdi - Wagner dedicat bicentenarului naşterii celor doi titani ai muzicii, eveniment la care vor lua parte laureaţi ai Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée şi în care vor fi propuse cu precădere opere în care Darclée a strălucit în cariera ei.

Sâmbătă va avea loc reprezentaţia cu opera "Il Trovatore" de Giuseppe Verdi, iar duminică, mult aşteptata gală a laureaţilor 2012 şi ceremonia decernării premiilor.

La împlinirea a 135 de ani de la naşterea Haricleei Darclée, în 1995, oraşul său natal, Brăila, i-a adus un deosebit omagiu, organizând Concursul Naţional de Canto ce-i poartă numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco şi aflat sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Prima ediţie a Concursului Internaţional a avut loc în 1997 şi de atunci se repetă la fiecare doi ani, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică/ Master Classes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici