Nina Cassian, apreciată de presa din Suedia

Prima culegere de versuri a Ninei Cassian în limba suedeză, publicată în această toamnă cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR), prin programul de traduceri TPS, a fost apreciată de presa literară din Suedia drept "plină de culoare, de o profundă originalitate", potrivit ICR Stockholm.

51 afișări
Imaginea articolului Nina Cassian, apreciată de presa din Suedia

Nina Cassian, apreciată de presa din Suedia (Imagine: Mediafax Foto)

Primul volum al Ninei Cassian tradus în suedeză, "Femeia miracol", apărut la Editura Ellerströms, a trezit reacţii entuziaste din partea presei literare din Suedia.

În recenziile publicate se vorbeşte despre o "poezie de clasă mondială", "plină de culoare, de o profundă originalitate" (Svenska Dagbladet), "grandioasă şi independentă", "de o puternică senzualitate" (Boråstidning), "o scriitură proaspătă şi plină de culoare, demnă de un public internaţional" (Uppsala Nya Tidning).

Nina Cassian a vizitat pentru prima oară Suedia în luna februarie a acestui an, când a participat la Salonul de poezie al Institului Cultural Român de la Stockholm. În această vară, Radiodifuziunea suedeză le-a dedicat Ninei Cassian şi Anei Blandiana, "cele două mari doamne ale poeziei româneşti", o emisiune specială.

Poeta Nina Cassian, care, în 1985, a fost determinată de regimul comunist să se stabilească în SUA, a revenit în noiembrie în România, pentru a lansa două cărţi, "Confidenţe fictive" - proză şi "Spectacol în aer liber" - o antologie de poezie, apărute în colecţia editorială "Cărţile Tango".

Nina Cassian, născută Renée Annie Cassian (27 noiembrie 1924, Galaţi), este o poetă, eseistă şi traducătoare româncă.

S-a născut într-o familie de origine evreiască (tatăl Ninei, I. Cassian-Mătăsaru, era un traducător cunoscut). Scriitoarea s-a mutat cu familia la Braşov, unde a intrat la Liceul Principesa Elena, şi Bucureşti, urmând şi cursurile Institutului Pompilian.

A frecventat cercuri intelectuale de stânga şi, la vârsta de 16 ani, a intrat în organizaţia Tineretului Comunist, aflată atunci în ilegalitate. În paralel, primele ei încercări literare au fost generos încurajate de Tudor Arghezi şi Ion Barbu, ultimul fiind chiar îndrăgostit de tânăra poetă.

Citeşte mai multe despre scriitoarea Nina Cassian.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici