NOAPTEA MUZEELOR 2014: Peste 190.000 de participanţi în Bucureşti. Bellu şi Antipa, cele mai vizitate

Ediţia de anul acesta a Nopţii Muzeelor a atras în Bucureşti peste 190.000 de participanţi, cei mai mulţi vizitatori înregistrându-se la Muzeul Bellu (25.000) şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (18.000), se arată pe site-ul oficial al evenimentului.

221 afișări
Imaginea articolului NOAPTEA MUZEELOR 2014: Peste 190.000 de participanţi în Bucureşti. Bellu şi Antipa, cele mai vizitate

Noaptea Muzeelor 2014:Peste 190.000 de participanţi în Bucureşti; Bellu şi Antipa, cele mai vizitate (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Potrivit informaţiilor publicate de organizatori pe site-ul noapteamuzeelor.ro, în Bucureşti, instituţiile muzeale şi de cultură au fost vizitate de 191.956 de persoane. În afară de Muzeul Bellu şi Muzeul Antipa, printre cele mai vizitate instituţii de profil s-au numărat Muzeul Naţional al Ţăranului Român - 13.450 de persoane, Muzeul Naţional de Geologie - 11.390 de persoane, Muzeul Municipiului Bucureşti-Palatul Şuţu - 10.000 de persoane şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - 8.000 de persoane.

De asemenea, în Noaptea Muzeelor au fost vizitate organizaţii culturale din Bucureşti, cei mai mulţi participanţi înregistrând expoziţia World Press Photo România din Piaţa Universităţii - 23.430. De asemenea, evenimentul Romanian Design Week a fost vizitat de 5.300 de persoane, iar ARCEN - Şcoala Centrală a avut 4.000 de vizitatori.

La nivel naţional, numărul total al participanţilor la Noaptea Muzeelor a fost de 453.365. În acest clasament au fost incluse şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Dunării de Jos şi Muzeul Brăilei, care nu s-au înscris la eveniment, dar care au participat.

Printre cele mai vizitate muzee la nivel naţional s-au numărat Muzeul Judeţean Mureş - 20.000 de participanţi, Muzeul de Artă Cluj-Napoca - 15.000 de participanţi, Muzeul Literaturii Române Iaşi (toate sediile) - 14.943 de participanţi, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi - 8.062 de participanţi, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia - 8.000 de participanţi şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa - 7.800 de participanţi.

Ajuns în 2014 la a zecea ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul acesta, în România, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi.

Muzee, case memoriale, colecţii private, săteşti şi parohiale au fost deschise publicului pentru vizite gratuite şi evenimente speciale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Turda, Ciucea, Sibiu, Cristian, Sibiel, Sălişte, Galeş, Tilişca, Poiana Sibiului, Jina, Arad, Aiud, Alba-Iulia, Baia Mare, Bacău, Oneşti, Botoşani, Braşov, Bran, Caransebeş, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Galaţi, Giurgiu, Piteşti, Goleşti, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Deva, Hunedoara, Iaşi, Hârlău, Mirceşti, Ruginoasa, Oradea, Ploieşti, Sinaia, Râmnicu-Sărat, Reşita, Slobozia, Târgovişte, Tîrgu Mureş, Alexandria, Roşiorii de Vede.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a coordonat şi în acest an evenimentul la nivel naţional şi a organizat circuite muzeale în Bucureşti, Timişoara (în premieră) şi Cluj, în cadrul proiectului "Noaptea Muzeelor 2014: Aceeaşi noapte, scenarii diferite", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

În Bucureşti, 33 de instituţii - muzee şi organizaţii culturale şi de educaţie - şi-au aşteptat publicul până târziu în noapte, la expoziţii, concerte, spectacole, proiecţii, performance-uri şi ateliere interactive, pentru experienţe de neuitat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici