Noul Consiliu de Administraţie al TVR continuă restructurarea: au fost aprobate documentele pentru selecţia angajaţilor

Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a decis, luni, să continue restructurarea TVR şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă şi vor fi concediate 872 de persoane.

598 afișări
Imaginea articolului Noul Consiliu de Administraţie al TVR continuă restructurarea: au fost aprobate documentele pentru selecţia angajaţilor

Noul Consiliu de Administraţie al TVR continuă restructurarea: au fost aprobate documentele pentru selecţia angajaţilor (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR, Consiliul de Administraţie (CA) s-a întâlnit luni, principalul punct de pe ordinea de zi a şedinţei fiind aprobarea documentelor privind procesul de selecţie a personalului din TVR, respectiv Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea selecţiei salariaţilor SRTv şi noua organigramă, care va intra în vigoare la finalul procesului de selecţie.

În urma hotărârii CA, la selecţie vor participa toţi salariaţii Televiziunii Române, cu excepţia situaţiilor prevăzute de legislaţia incidentă în materia concedierii colective. Calendarul procesului de selecţie a personalului SRTv va fi anunţat în perioada următoare, se spune în comunicat.

După selecţia de personal, în noua schemă organizaţională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desfiinţate 872 de posturi, potrivit aceluiaşi comunicat.

Decizia CA a fost luată cu 7 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă", se precizează în comunicat.

"Împotrivă" au fost Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (membri în CA al TVR din partea salariaţilor instituţiei), Ada Meseşan şi Radu Carp (membri în CA din partea PDL), Romina Gabriela Surugiu (din partea Administraţiei Prezidenţiale) şi Lucia Hossu Longin (din partea PNL), în timp ce "pentru" au fost Claudiu Săftoiu - preşedintele-director general al TVR (membru în CA din partea PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Nitulescu (din partea PSD), Nicoleta Nicolicea (din partea grupului parlamentar Progresist), Nagy Zoltan Levente (din partea UDMR), Raico Cornea (din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale) şi Gabriel Tufeanu (din partea Guvernului).

Documentele aferente selecţiei personalului din SRTv au fost modificate corespunzător, după ce, în urma validării noului CA de către Parlament, preşedintele-director general (PDG) al TVR, Claudiu Săftoiu, a anulat Ordinul nr. 661/2012 privind constituirea comisiilor de selecţie şi aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a selecţiei salariaţilor SRTv, se precizează în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, Ordinul 661 "a fost emis pe 2 octombrie, în deplină concordanţă cu prevederile Hotărârii CA nr. 110 şi cu legislaţia aplicabilă, în contextul iminentei publicări în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind neconstituţionalilatea desemnării CA, care echivala cu apariţia unei situaţii de incertitudine la nivelul întregii conduceri a TVR".

"Sub imperativul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului României nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală fată de Societatea Română de Televiziune şi în OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administraţie al TVR are obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii. La expirarea termenului de şase luni, CA urmează să prezinte Parlamentului un raport privind rezultatele programului", se mai spune în comunicat.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de luni, CA a aprobat exercitarea mandatului legal şi regulamentar de către membrii Comitetului Director interimar al SRTv pentru un termen de 60 de zile, până la numirea unui nou CD. Comitetul Director interimar a fost numit după ce, în luna august, Consiliul de Administraţie al TVR a decis schimbarea componenţei CD, la propunerea preşedintelui-director general al TVR, propunere întemeiată pe analiza rapoartelor de activitate ale membrilor desemnaţi, se spune în comunicat.

Din Comitetului Director interimar al TVR fac parte directorul Departamentului Financiar Contabil (Mihaela Voicu, n.r.), directorul Departamentului TVR 3 (Răzvan Bucuroiu, n.r.), directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (Claudiu Lucaci, n.r.), Directorul Departamentului Dezvoltare-Întreţinere (Dragoş Niculescu, n.r.), Directorul Departamentului Artistic (funcţie neocupată în prezent, după ce Cristian Nicolau a ieşit la pensie, n.r.) şi directorul Departamentului TVR Internaţional (Beatrice Comănescu, n.r.).

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Fostul Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, fostul CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Claudiu Săftoiu a fost reales, în 9 octombrie, preşedinte-director general al SRTv de către membrii noului Consiliul de Administraţie al TVR şi a fost validat de Plenul reunit al celor două Camere în şedinţa din 16 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici