"Număr record" de 121 de jurnalişti ucişi în 2009

121 de jurnalişti au fost ucişi în 25 de ţări în 2009, "un număr record", în creştere cu 33 la sută faţă de 2008, potrivit statisticilor publicate, marţi, de organizaţia neguvernamentală Presse Embleme Campagne (PEC), cu sediul la Geneva.

18 afișări
Imaginea articolului "Număr record" de 121 de jurnalişti ucişi în 2009

"Număr record" de 121 de jurnalişti ucişi în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anul "2009 a fost un an negru pentru mass-media din întreaga lume", a subliniat secretarul general al PEC, Blaise Lempen.

"În medie, în 2009 au fost ucişi zece jurnalişti pe lună, de către grupări armate, reţele criminale, Guverne şi în atentate teroriste", a adăugat el. "Mulţi alţi jurnalişti au fost răpiţi sau constrânşi la tăcere ori la exil, iar regula rămâne impunitatea", susţine el.

Bilanţul a crescut după "cel mai mare masacru din istorie comis într-o singură zi împotriva jurnaliştilor", estimează ONG-ul: 31 dintre ei au fost executaţi la 23 noiembrie într-un masacru care a vizat un candidat în alegerile locale din provincia Mindanao, din sudul Filipinelor.

Această ţară, cea mai periculoasă în 2009 cu 38 de ziarişti ucişi, cumulează alături de alte cinci, Mexic, Somalia, Pakistan, Rusia şi Irak, două treimi dintre decesele reporterilor.

"Nu s-a înregistrat nicio ameliorare în Mexic, cea de-a doua ţară ca periculozitate, cu 13 jurnalişti ucişi în decurs de 12 luni. Aceştia au fost victimele luptei între reţelele de traficanţi de droguri şi autorităţile locale", precizează PEC.

În Somalia, jurnaliştii sunt "victime ale miliţiilor islamice, gloanţelor rătăcite şi atentatelor teroriste", potrivit acestei surse. În nord-vestul Pakistanului, ciocnirile dintre grupările islamice radicale şi armata guvernamentală s-au soldat cu opt morţi în rândul reporterilor.

Conflictele din Caucaz constituie cauza principală a deceselor jurnaliştilor în Rusia. În Irak, PEC constată "o uşoară îmbunătăţire" în raport cu perioada 2003-2007, însă "această ţară rămâne una dintre cele mai riscante pentru angajaţii instituţiilor mass-media".

PEC, care militează pentru o convenţie internaţională specifică de protecţie a jurnaliştilor din zonele de conflict, cuprinde 35 de asociaţii şi sindicate din 100 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici