"O actriţă strălucitoare": Luminiţa Gheorghiu, lăudată de Hollywood Reporter pentru rolul din "Poziţia copilului"

Luminiţa Gheorghiu străluceşte în rolul mamei obsedate de control, în lungmetrajul "Poziţia copilului" de Călin Netzer, singurul film românesc din competiţia Berlinalei, care a avut luni premiera mondială, scrie prestigioasa publicaţie Hollywood Reporter.

1576 afișări
Imaginea articolului "O actriţă strălucitoare": Luminiţa Gheorghiu, lăudată de Hollywood Reporter pentru rolul din "Poziţia copilului"

"O actriţă strălucitoare": Luminiţa Gheorghiu, lăudată de Hollywood Reporter pentru rolul din "Poziţia copilului" (Imagine: www.hollywoodreporter.com)

"După Paulina Garcia, din filmul chilean «Gloria» şi în aşteptarea lui Catherine Deneuve în «My Way», festivalul de la Berlin a fost ocazia pentru a pune în evidenţă o altă actriţă strălucitoare- Luminiţa Gheorghiu, care joacă rolul unei femei de vârstă mijlocie din high class. Cu suprafaţa unui film tv, «Poziţia copilului» este un portret detaliat, exact şi tragicomic al unei mame dominante care are şansa de a câştiga controlul asupra fiului său adult când acesta este acuzat de omor din culpă în urma unui accident", scrie Hollywood Reporter.

"Deşi dramatic, filmul are o miză mai degrabă ternă, scenariul semnat de Răzva Rădulescu şi Călin Peter Netzer este scris admirabil, cu momente de umor care contabalansează finalul dramatic", mai scrie publicaţia, apreciind că distribuitorul internaţional al filmului, Beta Cinema, ar putea avea probleme în ceea ce priveşte clasificarea peliculei într-una din categoriile cu care filmele româneşti au obişnuit publicul străin în ultimii ani.

"Peste toate acestea, este studiul de personaj realist pe care Luminiţa Gheorghiu îl face unui tiran emoţional - Cornelia - motorul acestei drame scrise atât de compact", mai scrie Hollywood Reporter.

"Deşi punctul de vedere al filmului rămâne pe Cornelia, spectatorul nu poate decât să empatizeze cu toţi membrii familiei.

"Netzer, care a mai fost în circuitul festivalier cu filmele sale anterioare «Maria» şi «Medalia de onoare» este cald şi încrezător ca regizor al prestaţiei incredibile pe care o are Luminiţa Gheorghiu pe ecran (...) este fascinant să vezi cum negociază relaţiile umane şi cum joacă scena finală într-o manieră care nu îi neagă caracterul său profund, ci îl duce la un alt nivel", scrie Hollywood Reporter.

În mare, Hollywood Reporter apreciază că scenariul solid şi prestaţia excepţional a Luminiţei Gheorghiu aduc o notă de prospeţime unui subiect plat.

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul îi aparţin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul - de Cristian Tarnoveţchi, costumele, de Irina Marinescu, iar machiajul, de Dana Roşeanu şi Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Ada Solomon.

"Poziţia copilului" este o producţie Parada Film, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, Roma 62, cu participarea HBO România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici