O carte pe zi: „2062. Lumea creată de inteligenţa artificială” de Toby Walsh

„O invitaţie de neratat la a ne imagina cum vrem să arate viitorul.” - Brian Christian

230 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „2062. Lumea creată de inteligenţa artificială” de Toby Walsh

„În ciuda atâtor realizări minunate, în curând (noi, oamenii) vom fi înlocuiţi. Aproape toate urmele de homo sapiens vor dispărea de pe Pământ, la fel cum au dispărut aproape toate urmele predecesorului nostru, homo neanderthalensis. Deoarece evoluţia nu s eopreşte niciodată. Succesorul nostru este homo digitalis – specia în care va evolua homo în forma digitală. Tot ceea ce facem, precum şi unde facem tot ce facemvor deveni din ce în ce mai mult, şi, în unele cazuri, exclusiv, digitale. Gândurile umane vor lăsa loc gândurilor digitale. Iar activitatea umană din lumea reală va fi înlocuită cu activitatea digitală din lumea artificială şi din cea virtuală. Acesta este viitorul nostru: inteligenţa arificială.”

Acest paragraf copleşitor se găseşte la începutul cărţii pe care o semnalăm astăzi, scrisă de Toby Walsh, unul dintre cei mai importanţi experţi din lume în domeniul inteligenţei artificiale şi profesor de IA la Universitatea din New South Wales, Australia. In 2015, a fost unul dintre oamenii din spatele unei scrisori deschise, care solicita interzicerea armelor autonome, aşa-zişii „roboţi ucigaşi”, semnată de peste 3000 de cercetători şi oameni de ştiinţă, antreprenori şi intelectuali de prim rang.

Scriu editorii: „2062 este anul în care vom avea roboţi la fel de inteligenţi ca noi. Acest lucru este susţinut de majoritatea experţilor în domeniile inteligenţei artificiale şi roboticii. Dar cum va arăta acest viitor? Cum se va desfăşura viaţa pe această planetă? Profesorul Toby Walsh analizează impactul pe care inteligenţa artificială îl va avea asupra muncii, războiului, politicii, economiei, vieţii cotidiene şi morţii. Pe baza unei înţelegeri profunde a tehnologiei şi a implicaţiilor acesteia, 2062 descrie alegerile pe care trebuie să le facem astăzi, pentru a ne asigura că viitorul va rămâne luminos.”

O scurtă istorie a viitorului apropiat al civilizaţiei semnată de un expert, profesor universitar în domeniul inteligenţei artificiale. Cartea se adresează cititorilor interesaţi de nonficţiune şi de domeniile inteligenţei artificiale, roboticii, tehnologiei şi futurologiei. Va fi o încîntare şi pentru aceştia, dar şi pengtru ceilalţi cititori.

Toby Walsh - 2062. Lumea creată de inteligenţa artificială. Traducere de Roxana-Cristina Gheorghe. Editura RAO. 268 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici