O carte pe zi: „Călătoria lui Walter Benjamin” de Jay Parini

„Un roman impresionant, extrem de informat, bazat pe viaţa unuia dintre cei mai discreţi, provocatori şi tragici intelectuali ai secolului XX, Walter Benjamin”.

256 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Călătoria lui Walter Benjamin” de Jay Parini

„Parini a creat nu atât o biografie ficţională a lui Benjamin, cât o meditaţie asupra experienţei exilului şi a cristalizării gândirii moderne. (…) Parini evocă, emoţionant şi convingător, o întreagă generaţie de intelectuali copleşiţi de revoluţie şi război şi încercările lor disperate de a da sens lumii.“ - Kirkus Reviews.

Walter Benjamin (1892 – 1940) a fost un filosof german, critic literar şi traducător, cunoscut şi ca sociolog al culturii, cea mai apreciată lucrare a sa fiind „Teze ale unei filosofii a istoriei”. A fugit de nazişti şi s-a sinucis la graniţa dintre Franţa şi Spania, în Pirinei.

Scriu editorii: „În acest roman fascinant, Jay Parini reconstituie ultimele luni din viaţa filozofului Walter Benjamin, care părăsise Parisul chiar înaintea invaziei naziste din 1940. Pornind de la mărturii, scrisori, jurnale şi memorii ale contemporanilor – personalităţi ale scenei intelectuale occidentale care au supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial –, Parini îi conturează lui Benjamin un portret de o profundă empatie imaginativă.

La începutul anilor 1930, când climatul intelectual şi politic devenise sufocant, Walter Benjamin pleacă din Germania şi se stabileşte în cele din urmă la Paris, unde, timp de zece ani, se documentează, scrie, publică în diferite periodice şi concepe marile sale proiecte care aşteptau momentul prielnic să fie publicate. Însă turnul de fildeş în care filozoful însingurat se refugiase sperând să rămână neatins de Istorie (încercare zadarnică, după cum îl avertizau cei apropiaţi) se dovedeşte un fragil castel de cărţi de joc. Eşafodajul vieţii sale şi raţiunea sa de a fi se năruie odată cu înaintarea germanilor în Franţa, iar Benjamin se vede obligat să accepte că lumea în care s-a născut va pieri. Porneşte spre sudul Franţei, căutând scăpare spre Portugalia, cu speranţa de a ajunge la New York, unde deja se stabilise prietenul lui, Theodor W. Adorno. Însă traversarea munţilor către Spania se va dovedi ultima etapă a calvarului.”

„Povestea lui Parini este documentată minuţios şi redată cu mult dramatism, reunind trăsăturile derutante şi contradictorii ale lui Benjamin într-o psihologie vie şi credibilă. Parini nu ne vorbeşte doar despre destinul lui Benjamin, ci şi despre cel al intelectualului în societatea occidentală modernă.“ - The New York Times Book Review.

Jay Parini – Călătoria lui Walter Benjamin. Traducere din limba engleză şi note de Irina Horea. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 342 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici