O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Bambi? ” de Monika Fagerholm

„Un roman complex, caracterizat de o furie surdă. Avem de-a face cu o scriitoare extraordinară, care ştie să genereze o asemenea dezlănţuire lingvistică”. (Dagens Nyheter)

140 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Bambi? ” de Monika Fagerholm

O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Bambi? ” de Monika Fagerholm

În mod cert, foarte puţini dintre cititorii acestei rubrici ştiu cine este Monika Fagerholm, încât socotim necesar să spunem: este o prozatoare de limbă suedeză din Finlanda, s-a născut în 1961 la Helsinki, a făcut studii de literatură şi psihologie la Universitatea din capitala Finlandei, iar în 1987, când a absolvit facultatea, a debutat ca scriitoare cu un volum de proză scurtă. A publicat apoi mai multe romane, a obţinut o mulţime de premii, între care Marele Premiu al Asociaţiei Suedeze de Literatură, Premiul Nordic al Academiei Suedeze. Iar romanul de faţă, apărut în 2019, a fost răsplătit cu premiile Tollander, Stina Aronson şi, în 2020, cu Premiul Selma Lagerlöf şi Nordic Council Literature Prize.

Semnalăm un roman care aminteşte, cel puţin autorului acestor rânduri, de sintagma „viaţa bate filmul” transformată din nou în film.

Scriu editorii români: „Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman despre iubire, vinovăţie şi prietenie, plasat în decorul unui cartier de vile de pe malul unui lac nordic, într-o comunitate prosperă, unde secretele sînt muşamalizate şi uitate. Gusten Grippe, un tînăr agent imobiliar de succes, nu poate uita un fapt petrecut acolo în adolescenţa lui: un viol în grup comis asupra unei colege sechestrate în una dintre vilele de lângă Lacul Rece, viol la care a participat şi el. Marcat de vinovăţie, Gusten duce o existenţă monotonă şi pustie. Emmy, iubita care părea că îl va smulge din această stare, îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un bărbat de două ori mai în vârstă decât ea. În plus, unul dintre membrii vechii găşti a lui Gusten, devenit producător de film, îl anunţă că plănuieşte să facă un film despre acel viol: Cine a ucis-o pe Bambi?. Din acel moment, Gusten rememorează şi retrăieşte intens întreaga poveste, cu toate implicaţiile ei. Amintirile lui, reproduse în fluxuri alternante cu prezentul, refac istoria acelui eveniment marcant pentru toţi cei implicaţi, copii şi părinţi laolaltă. Dar tema esenţială care circumscrie romanul este cea a dispariţiei inocenţei într-o lume aparent lipsită de griji”.

Evident, povestea e mai complicată, are loc un proces cu o sentinţă pentru sechestrare şi agresiune în care este condamnt un singur om şi încă cu eliberare condiţionate după şase luni.

„Atmosfera fantastică şi de basm se împleteşte cu abominabilul într-o poveste în care Monika Fagerholm ne arată cât de distructiv poate fi, atât pentru individ, cât şi pentru comunitate, să se retragă în amărăciune şi durere”. (Svenska YLE)

„Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman mitologic şi exploziv... E o descriere încrâncenată, inflamată şi percutantă a ratării tinerilor din pătura de sus a clasei de mijloc... Textul lui Fagerholm include numeroase referinţe culturale – nu în ultimul rând muzicale – şi în scrisul ei se simte o energie ce străbate întreaga carte într-o curgere când potolită, când năvalnică”. (Kristeligt Dagblad)

Monika Fagerholm – Cine a ucis-o pe Bambi? Traducere din limba suedeză de Gabriella Eftimie. Editura Polirom. 252 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici