O carte pe zi: ”Democraţia sub asediu. România în context regional”, Armand Goşu şi Alexandru Gussi

„Cartea asta este răspunsul nostru, al tuturor, al fiecăruia dintre noi pe de altă parte la o problemă care ne preocupă în egală măsură. Şi anume ce s-a întâmplat cu noi în aceşti 30 de ani.”, notează coordonatorii volumului Armand Goşu şi Alexandru Gussi

90 afişări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Democraţia sub asediu. România în context regional”, Armand Goşu şi  Alexandru Gussi

O carte pe zi: ”Democraţia sub asediu. România în context regional”, Armand Goşu şi Alexandru Gussi

Armand Gosu predă din 2004 istoria politică şi diplomatică a Rusiei şi a URSS la Universitatea Bucureşti. Este dopctor în sitoria Rusiei şi a publicat mai multe cărţi. Alexandru Gussi este şi el doctor în ştioinţe politice al Institutului de ştiinţe Politice din Paris, predă la Universiateta din Bucureşti şi a publicat mai multe volume şi studii.

Împreună, cei doi coordonează volumul de faţă, care adună mai multe contribuţii ce-şi propun să răspundă, „chiar dacă inevitabil în mod parţial, unei acute nevoi de a înţelege starea de fapt în România şi în regiune.”

Scriu editorii: „Scopul lucrării de faţă este să contribuie la înţelegerea etapei în care se află regimul politic din România, dar şi din câteva ţări vecine: Ungaria, Turcia, Republica Moldova, Federaţia Rusă. Ce au în comun toate aceste ţări? După aproape treizeci de ani de la căderea regimurilor comuniste, asistăm la o aşa-numită «de-democratizare», la un recul al instituţiilor democratice şi la utilizarea legitimităţii democratice în scopul consolidării unor regimuri din ce în ce mai puţin pluraliste, chiar autoritare. Autorii nu forţează comparaţii, nu inventează false similitudini. Ei prezintă câteva studii de caz care, cu toată specificitatea fiecărei ţări, surprind criza generală a modelului democratic. Sistemele politice din democraţiile occidentale, chiar valabilitatea modelului au fost puse sub semnul întrebării după marea criză economică din 2008- 2010. Semnatarii acestor texte, experţi, cercetători şi profesori din România, Turcia, Italia, Republica Moldova, nu emit nicio pretenţie de exhaustivitate, nici nu propun o paradigmă unică, ci oferă o serie de informaţii, elemente explicative şi ipoteze care pot clarifica tabloul general al procesului «de-democratizarii» din regiune. Autorii îşi propun să contribuie, în acest fel, la dezbaterea publică din România pe aceste teme atât de actuale.”

Autorii contribuţiilor sunt Alexandru Gussi, Igor Murdeanu, Mihai Maci, Stefano Bottoni, Octavian Manea, Dreagoş C. Mateescu şi Armand Goşu.

Unul dintre autori, profesorul orădean Mihai Maci, declara la lansarea volumului: „Cartea asta este răspunsul nostru, al tuturor, al fiecăruia dintre noi pe de altă parte la o problemă care ne preocupă în egală măsură. Şi anume ce s-a întâmplat cu noi în aceşti 30 de ani. Acum 30 de ani fiecăruia dintre noi îi era extrem de clar ce înseamnă cuvântul democraţie, ce înseamnă libertate, ce înseamnă instituţii, ce vrem, în vreme ce în ziua de azi lucrurile nu mai sunt clare nici în rândul politicului şi al statului, unde vedem o specie de derivă instituţională, care uneori îţi îngheaţă nu doar speranţele ci şi percepţia prezentului.
Pe de altă parte, noi înşine nu am fi în stare să dăm un răspuns simplu şi concludent acestei întrebări. (...) Şi atunci am încercat să gândim aceste probleme focalizându-ne pe ceea ce ni s-a părut fiecăruia.”

Democraţia sub asediu. România în context regional. Volum coordonat de Armand Goşu şi Alexandru Gussi. Cuvânt înainte de Armand Goşu şi Alexandru Gussi. Editura Corint. 378 pag.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici