O carte pe zi: „Diavoli sau Zeiţe. Povestea nespusă a femeilor din rezistenţă, luptătoare în ghetourile lui Hitler” de Judy Batalion

„Nu erau oameni, poate diavoli sau zeiţe. Calme. Agile precum artistele de circ. Adesea trăgeau simultan cu pistoale ţinute în ambele mâini. Aprige în luptă, drepte până la capăt. Era periculos să te apropii de ele.”

209 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Diavoli sau Zeiţe. Povestea nespusă a femeilor din rezistenţă, luptătoare în ghetourile lui Hitler” de Judy Batalion

Judy Batalion s-a născut într-o familie de evrei din Canada, are 45 de ani, un doctorat în istoria artei şi trăieşte la New York. A scris o piesă de teatru despre identitatea feminină evreiască şi moştenirea emoţională a traumei, pe măsură ce aceasta a fost transmisă de-a lungul generaţiilor. A vrut să afle cât mai multe despre femeile evreice care au luptat împotriva naziştilor. În 2007 a descoperit la British Library din Londra o carte de 185 de pagini, „Freuen in di Ghettos” (Femei din ghetouri), publicată la New York în 1946.

Poveştile a zeci de tinere evreice necunoscute care au luptat în rezistenţă împotriva naziştilor, mai ales în ghetourile poloneze: mituiau gardienii Gestapo, ascundeau revolvere în pâini şi ajutau la construirea sistemelor de buncăre subterane, flirtau cu naziştii, îi cumpărau cu vin, whisky şi produse de pati¬serie şi, pe ascuns, îi împuşcau şi îi ucideau; se implicau în misiuni de spionaj, distribuiau acte de identitate false şi manifeste clandestine şi erau purtătoare ale adevărului despre tot ce se întâmpla cu evreii; ajutau bolnavii şi învăţau copiii; bombar¬dau căile ferate germane şi au aruncat în aer alimentarea cu energie electrică din Vilnius; se îmbrăcau ca neevreice, lucrau ca slujitoare în partea ariană a oraşului şi îi ajutau pe evrei să scape din ghetouri prin canale şi coşuri de fum, săpând găuri în pereţi şi târându-se pe acoperişuri; mituiau călăii, scriau ştiri pentru posturi de radio candestine, susţineau moralul grupului, negociau cu proprietarii polonezi, păcăleau Gestapoul să le care bagajele pline cu arme şi au avut grijă de cea mai mare parte a administraţiei rezistenţei.

O carte care scotea în evidenţă activitatea femeilor „luptătoare din ghetou“: agente clandestine care proveneau din mişcările evreieşti de tineret şi care acţionau în ghetouri, comba¬tante, redactoare de buletine informative clandestine şi activiste sociale; în particular, femeile alcătuiau marea parte a „curierilor", un rol specific aflat în inima operaţiunilor: se deghizau ca neevreice şi călătoreau între ghetouri închise şi oraşe, făcând contrabandă cu oameni, cu bani, documente, informaţii şi arme, pe multe dintre acestea obţinându-le chiar ele.

Cercetând mai departe, Judy Batalion a descoperit zeci d ejurnale ale acestor femei , publciate de mici edituri, şi sute de mărturii în poloneză, rusă, ebraică, idiş, germană, franceză, olandeză, daneză, greacă, italiană şi engleză, din anii 1940 până astăzi. .

„La câteva luni după ce îmi începusem cercetarea, m-am con¬fruntat cu ceea ce reprezintă averea şi provocarea unui scriitor; adunasem mai multe poveşti de rezistenţă incredibile decât mi-aş li putut închipui vreodată. Cum să-mi restrâng căutarea şi să-mi selectez personajele principale?”

Rezultatul este această extraordinară, preznetată astfel de editori:

„<<Nu erau oameni, poate diavoli sau zeiţe. Calme. Agile precum artistele de circ. Adesea trăgeau simultan cu pistoale ţinute în ambele mâini. Aprige în luptă, drepte până la capăt. Era periculos să te apropii de ele.>>

Acestea sunt cuvintele folosite chiar de către inamici referitor la tinerele luptătoare evreice, eroinele uneia dintre cele mai importante povesti din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Plina de forta si inspiratie, cartea Diavoli sau zeite descrie o lume aproape necunoscută până acum, plină de curaj şi de o vitejie ieşită din comun, şi încălzită, în acelaşi timp, de o sensibilă şi indestructibilă prietenie feminină.”


Judy Batalion. Diavoli sau Zeiţe. Povestea nespusa a femeilor din rezistenţă, luptătoare în ghetourile lui Hitler. Traducere din limba engleză de Elena Arhire. Editura RAO. 629 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici