O carte pe zi:„Diversiune în eter. Romanul unei generaţii” de Radu Dinulescu

O reconstituire, în mare măsură, a sfârşitului anilor 60 ai secolului trecut, cu muzica ascultată de tineri la postul de Radio Europa liberă, urmăririle Securităţii şi aventuri adolescentine.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi:„Diversiune în eter. Romanul unei generaţii” de Radu Dinulescu

O carte pe zi:„Diversiune în eter. Romanul unei generaţii” de Radu Dinulescu

Nu ştiu cum să-i spun acestei cărţi masive, memorii, amintiri, roman, poate e bine să-l urmez pe autor care i-a dat subtitlul „romanul unei generaţii”. Oricum, cred că e prima carte care apare în literatura română despre ce s-a petrecut cu o generaţie din urmă cu mai bine de cincizeci de ani, cum s-a format, care i-au fost aşteptările, speranţele.

Eroii, nu doar cel principal, sunt copii şi adolescenţi între zece şi optsprezece ani, la sfârşitul anilor 60 şi începutul anilor 70, când noi şi lumea întreagă a suferit enorm de multe schimbări. De fapt, singur nu întâmplător, autorul îşi începe fiecare capitol cu un paragraf, uneori consistent, cu ce se petrecea mai important în anul respectiv în lume, în plan politic, cultural şi mai ales al schimbărilor de mentalitate care aveau să-i marcheze pe toţi, de la războiul din Vietam, la revoltele studenţeşti şi căderea guvernului din Franţa, la invazia Cehoslovaciei, la explozia muziii pop, festivalul de la Woodstock sau aselenizarea americanilor. Toate văzute prin ochii unui adolescent care trăieşte în comunism şi nu înţelege încă multe din ce se întâmplă în jur.

„Ceva între Amintiri din copilărie, Romanul adolescentului miop si Ciresarii – scrie Doru Mareş pe coperta a patra. Un mozaic intins de la Woodstock până-n Ţiglina I din Galaţi. O frescă a unei epoci pe care numai dacă n-ai trait-o poţi tânji la ea.”

Radu Dinulescu, cunoscut multora care se învârt în lumea teatrului, dar al cărui nume spune puţin celorlaţi, născut în 1956, este regizor de teatru, film, TV, scenarist, traducător, director de teatru, coordonator de proiecte europene, profesor de teatru, creator şi inventator al unor păpuşi - personaje gigant şi care alegorice; a urmat studii teatrale, a plecat, legal, în Israel, apoi în Franţa, unde s-a stabilit după 1990, a revenit în România, colaborând cu diferitea teatre din ţară, a lucrat mulţi ani şş la Avignon, a fost premiat, iar în urmă cu doi ani şi-a publicat primul roman.

Cartea pe care o semnalăm astăzi trece în revistă defilările obligatorii, indiferent de vreme, cu pancarte mobilizatoare, lecturile care încep să fie altele decât literatura sovietică, monotonia zilelor fără televizor, doar cu muzica populară a radiourilor, Volgile negre ale securiştilor care anchetează până şi elevi de şcoală, sărăcia cumplită, imaginaţia adolescentină şi dorul de aventură, primii fiori erotici, filmele şi sporturile de masă ale sfârşitului anilor 60 şi mai ales nebunia declanşată printre tineri de emisiunea Metronom a lui Cornel Chiriac la Radio Europa liberă. De la un moment dat, autorul parcă ajunge în impas, povestea riscă să rămână doar o înşiruire de amintiri, până în momentul în care are ideea să arate manuscrisul unor foşti colegi şi din reacţiile uneia, întâmplător o iubită platonică din acele vremuri, află că Securitatea îi anchetase pe copii în urma unei scrisori către Cornel Chiriac, interceptată chiar în Galaţi, după care se declanşase operaţiune „Diversiune în eter”, de urmărire a tinerilor care scriau la Europa liberă şi mai ales de anihilare a celebrului prezentator. Colega găsise raportul secret în arhivele C.N.S.A.S.

„Mai important pntru mine – spune autorul – era să fac o palalelă între sistemul represiv din anii 60şi unul care funcţionează cu mult succes şi la ora actuală, dar mai ales să las o imagine cât mai vie despre o generaţie care a fost torturată inutil, din prostia unor agramaţi politici şi semidocţi ideologici.”

„Este o carte de aventuri, până la urmă – declara Radu Dinulescu la lansare -, care are un iz poliţist până la un punct, dar intră şi în profunzimile problemelor şi problematicii din anii '66-'70 care corespunde într-un fel cu construirea combinatului siderurgic de la Galaţi, cincinalul '66-'70, dar în acelaşi timp şi cu emanciparea tinerilor, să nu uităm că în paralel a fost '68-ul de la Paris, festivalul de la Woodstock, au fost multe evenimente de care tinerii noştri din România aflau mai multe de pe alte unde, de aici şi numele de <<Diversiune din eter>> (…) Este, de fapt, un document al securităţii unde cumva se analiza activitatea Europei Libere, a unor tineri din România care scriau Europei Libere şi cumva se comandau anumite acţiuni, anumite combinaţii pentru a-i convinge pe cei de la Europa Liberă să o lase mai moale.”

Volumul conţine 80 de QR-uri în care cititorii pot descoperi lumea din anii '60, cu documente, fotografii, filmuleţe şi chiar muzica din acei ani.

Radu Dinulescu – Diversiune în eter. Romanul unei generaţii. Editura Creator. 391 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici