O carte pe zi: „După război” de Hervċ le Corre

„Bogat în istorie şi analiză psihologică, romanul este dovada vie că «după război, uneori războiul continuă».” - Kirkus Reviews

129 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „După război” de Hervċ le Corre

O carte pe zi: „După război” de Hervċ le Corre

„Un roman compus cu toată priceperea virtuozului, unde limbajul colorat al bistrourilor şi răufăcătorilor se contopeşte cu o proză sensibilă, pregnantă, cristalină care îţi pătrunde până în adâncul fiinţei. Superb.” - Télérama

Povestea unei răzbunări care sfârşeşte rău, după al doilea război mondial şi înaintea războiului din Algeria.

Cei doi protagonişti fuseseră prieteni înaintea războiului, dar unul dintre ei, comisarul Albert Darlac, a provocat deportarea prietenului său Jean Delbos şi a soţiei acestuia, evreica Olga. Dacă femeia a fost gazată, bărbatul a scăpat miraculos cu viaţă şi revine la Bordeau, unde se peterce acţiunea romanului, să se răzbune.

În timpul Ocupaţiei, comisarul s-a compromis arestând evrei care au fost deportaţi în lagăre şi pe care nu s-a sfiit să-i spolieze. Dar alăturându-se la timp forţelor de eliberare, dosarul i-a fost albit. Nu e departe nici de proxenetism. Are o fiică ameninţată acum şi agresată.

Un roman pe mai multe voci în care apar mai multe întrebări legate de legitimitatea răzbunării, de violenţă şi de valoarea vieţii umane. Tânărul Daniel, orfan care lucrează într-un atelier auto şi se pregăteşte să plece pe frontul din Algeria, de fapt fiul cuplului deportat prin acţiunea comisarului Darlac, pleacă la război, e oripilat de ororile lui, dezertează şi şi recuprează tatăl.

Un roman „negru” care pune în scenă acest duel din prima parte a anilor 50, încă marcaţi de stigmatele ocupaţiei germane. O carte foarte bine scrisă, dovadă premiile numeroase obţinute: Prix le Pointdu Polar europeen, Prix Landeneau, Prix Michel Lebrun, Trophees 813.

Hervċ le Corre predă literele la Universitatea Bordeaua Montaigne.

Scriu editorii: „Bordeaux, 1950. Un oraş care poartă încă amintirile negre şi rănile celui de-al Doilea Război Mondial. Dar dincolo de mare a început deja un alt război. Nenumăraţi tineri sunt trimişi să lupte în Algeria, într-un conflict care încă nu şi-a primit numele sub care va rămâne consacrat în istorie. Franţa sângerează din nou. Un şef de poliţie corupt, simpatizant al fasciştilor, colaborator al acestora şi criminal de război, va descoperi că atrocităţile comise nu i-au fost uitate. Un tânăr care a auzit poveştile cumplite despre raziile de sub soarele arzător din Africa e bântuit de moartea cumplită a familiei sale. Destinele celor doi se vor împleti într-o lume condusă de răzbunare. O capodoperă a literaturii franceze, care arată că, uneori, după război, războiul continuă.”

Hervċ le Corre – După război. Traducere din limba franceză de delia Tuică. Crime Scene Press. 525 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici