O carte pe zi: „Epoca viciului” de Deepti Kapoor

Aceasta este epoca viciului, în care banii, plăcerea şi puterea înseamnă totul, iar relaţiile de familie care formează legături strânse între oameni pot să şi ucidă. O carte – fenomen.

176 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Epoca viciului” de Deepti Kapoor

Cum să nu te laşi ademenit de recomandarea celebrului Lee Child care spunea despre cartea pe care o semnalăm astăzi că este „senzaţională – imensă, profundă şi captivantă”? Editura însăşi însoţeşte traducerea cu un lung şir de fragmente din ce s-a scris elogios despre „Epoca viciului”. Nu putem să nu relăm câteva citate:

„În portretul nemilos pe care-l face Kapoor Indiei de la începutul secolului XXI, personajele conturate cu migală fac eforturi uriaşe să scape din lanţurile cu care s-au născut... Această poveste violentă şi amară are efectul unui drog; ar fi uşor s-o devorezi dintr-o înghiţitură, dar merită savurată pe îndelete de dragul lucidităţii cu care unul dintre personaje, Neda, abordează «era destrămării, epoca viciului». Talentul autoarei este impresionant, pe măsura anvergurii subiectului.“ Publishers Weekly.

„Kapoor ne antrenează într-o cursă ameţitoare. Întreţesând trei poveşti de viaţă, a lui Ajay, a Nedei şi a lui Sunny, acest roman frenetic şi plin de culoare evidenţiază noua ordine globală, făurită de capitalism, în care bogaţii înving întotdeauna... Dar, aşa cum o demonstrează această poveste captivantă, până şi cei mai slabi merită o ultimă fărâmă de demnitate.“ Booklist

„Cinematic... Un thriller somptuos, plasat la New Delhi, care străbate cu precizie de funambul linia dintre ficţiunea comercială şi cea literară... Cartea are ecouri din Naşul lui Mario Puzo şi din Vagabondul milionar al lui Vikas Swarup... E uşor de înţeles de ce a atras atâta atenţie. Kapoor este o povestitoare înnăscută.“ The New York Times

„Problemele vinovăţiei, complicităţii, idealismului şi deziluziilor apar în prim-plan pe măsură ce naraţiunea se mută în mediul strălucitor al penthouse-urilor şi reşedinţelor rurale fortificate... Cu o uşurinţă excepţională, doamna Kapoor schimbă decorul de la pieţele din Delhi la închisori, de la pădurile vaste de la graniţa cu Nepalul la plajele din Goa, şi este la fel de în largul ei când scrie despre servitori, politicieni şi asasini...“ Wall Street Journal

Scriu editorii: „New Delhi, ora 3 dimineaţa. Un Mercedes care circulă cu viteză foarte mare intră pe trotuar şi, într-o clipită, seceră cinci persoane. Este o maşină de bogătan, dar, când se risipeşte confuzia, nu e nici un bogătan acolo, ci doar un servitor şocat care nu poate explica măcelul.

Epoca viciului este un roman spectaculos, trepidant, având în centru avuţia seducătoare, corupţia stupefiantă şi violenţa însetată de sânge ale familiei Wadia – iubită de unii, detestată de alţii, temută de toţi. Pe fundalul reşedinţelor luxoase, petrecerilor extravagante, afacerilor rapace şi influenţei politice calculate, trei vieţi ajung să se interconecteze periculos: Ajay este servitorul competent, născut în sărăcie, care urcă în ierarhia familiei, Sunny este moştenitorul playboy care visează să-şi depăşească tatăl cu orice preţ, iar Neda este jurnalista curioasă prinsă între moralitate şi dorinţă. Într-o lume alimentată de plăcere, lăcomie, dorinţă, violenţă şi răzbunare, legăturile dintre aceste personaje vor deveni o cale de evadare sau declanşatorul altor distrugeri?

În părţi egale thriller poliţist şi saga de familie, Epoca viciului este un roman ameţitor despre gangsteri şi amanţi, despre false prietenii, despre iubiri interzise şi despre consecinţele corupţiei. Un roman care dă dependenţă, de o calitate literară ireproşabilă.”

Autoarea este o ziaristă care a lucrat câţiva nai la New Delhi şi locuieşte acum în Portugalia. Romanul acestea este al doilea pe care l-a publicat, chiar anul acesta (admirabil efortul Editruii Litera de a-l traduce aproape instantaneu. O carte fenomen, cum spuneam. De o violenţă extremă pe alocuri, prezentând o Indie altfel decât ne-o imagină, cu sărăcie estremă, exploatare cumplită, diferenţe imense între păturile sosciale, îmbogăţiţi care nu se mai satură, vor totul, bani, putere, averi şi calcă pe cadavre să-şi atingă scopurile.

Sfârşitul intristează uimitor – pentru că s-a sfîrşit. Din fericire, se pare că va exista o conitunuare. Aşa cum, aproape sigur, va exista şi un film.

 

Deepti Kapoor – Epoca viciului. Traducere din limba emngleză de Bogdan Perdivară. Editura Litera. 650 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici