O carte pe zi: „Extraterestru. Primul semn de viaţă inteligentă dincolo de Pământ”, de Avi Loeb

Cel mai important astronom de la Harvard îşi prezintă teoria controversată potrivit căreia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansată de pe o stea îndepărtată.

400 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Extraterestru. Primul semn de viaţă inteligentă dincolo de Pământ”, de Avi Loeb

În octombrie 2017, astronomul Robert Weryk, folosind telescopul Pan-STARRS la Observatorul Haleakalā din Hawaii, a descoperit primul obiect interstelar care a trecut prin Sistemul Solar, prin apropierea Soarelui. Se afla la aproximativ 33 de milioane de km (0,22 u.a.) de Terra, părea o cometă sau un asterioid, dar foarte curând acestea idei au fost abandonate. Obiectul numit Oumuamua era mic, estimat la 100-1.000 de metri lungime, cu lăţimea şi grosimea, ambele, estimate între 35 şi 167 metri, de culoare roşie, similară cu obiectele din exteriorul sistemul solar. În ciuda faptului că s-a apropiat strâns de Soare, Oumuamua nu a prezentat semne că ar avea o coamă (ca la comete), dar a prezentat o acceleraţie non-gravitaţională. În iulie 2019, astronomii au ajuns la concluzia că Oumuamua este cel mai probabil un obiect natural, unii au sugerat că ar putea fi un produs al tehnologiei extraterestre, dar dovezile în sprijinul acestei ipoteze sunt slabe. În martie 2021, oamenii de ştiinţă au prezentat o teorie bazată pe azot îngheţat conform căreia Oumuamua poate fi o bucată dintr-o exoplanetă, asemănătoare planetei pitice Pluto.

Cartea pe care o semnalăm astăzi porneşte de la aceste descoperiri, autorul ei făcând parte dintre cei care susţin teoria tehnologiei extraterestre.

Abraham (Avi) este profesor de ştiinţe în cadrul Universităţii Harvard, unde a ocupat catedra de astronomie din 2011 până în 2020, cea mai lungă perioadă din istoria departamentului, şi unde coordonează Iniţiativa Black Hole şi Institutul de Teorie şi Calcul. Membru în Consiliul Prezidenţial pentru Ştiinţă şi Tehnologie şi în consiliul consultativ al platformei educaţionale „Einstein: Visualize the Impossible“, el prezidează şi comitetul consultativ al Intiţiativei Breakthrough Starshot şi al Consiliului de Fizică şi Astronomie de la Academia Naţională a SUA şi este director de teoria ştiinţei în toate iniţiativele Fundaţiei Breakthrough Prize. A scris cinci cărţi şi 800 de lucrări ştiinţifice, este membru al Academiei de Artă şi Ştiinţă a SUA, al Societăţii Americane de Fizică şi al Academiei Internaţionale de Astronautică. În 2012, revista Time l-a nominalizat în rândul celor mai influenţi 25 de oameni în ce priveşte spaţiul.

Cel mai important astronom de la Harvard îşi prezintă teoria controversată potrivit căreia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansată de pe o stea îndepărtată.

La finele anului 2017, când savanţii observatorului din Hawaii au zărit un obiect trecând prin sistemul nostru solar, mişcându-se atât de rapid încât nu putea să vină decât de pe o altă stea. Astrofizicianul Avi Loeb a dovedit că nu a fost un asteroid; se mişca prea repede, urmând o orbită ciudată, şi nu a lăsat nicio urmă de gaz şi niciun deşeu în urma lui. Era o singură explicaţie convingătoare: obiectul aparţinea unei tehnologii avansate, creată de o civilizaţie extraterestră îndepărtată.

„În această carte vizionară, argumentată cu pasiune, astrofizicianul Avi Loeb ne îndeamnă să renunţăm la fantezia arogantă potrivit căreia suntem singura formă de viaţă conştientă din univers. Indiciile, atent revizuite de Loeb, sunt fascinante, dar şi mai mult atrag argumentele sale cu privire la ce ar putea să ne dezvăluie ele despre civilizaţia noastră genială, limitată şi, probabil, condamnată.” – Stephen Greenblatt

Avi Loeb - Extraterestru. Primul semn de viaţă inteligentă dincolo de Pământ. Traducere din limba engleză de George-Mihail Ionescu. 239 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici