O carte pe zi: „Facultatea de vise. Anexă la teoria sexualităţii”, de Sara Stridsberg

„Povestea are în centru figura feministei radicale Vlerie Solanas şi a vieţii ei în multe privinţe tragice. Stridsberg amestecă materialul documentar cu ficţiunea într-o poză intens vibrantă”.

713 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Facultatea de vise. Anexă la teoria sexualităţii”, de Sara Stridsberg

O carte pe zi: „Facultatea de vise. Anexă la teoria sexualităţii”, de Sara Stridsberg

„Povestea are în centru figura feministei radicale Vlerie Solanas şi a vieţii ei în multe privinţe tragice. Stridsberg amestecă materialul documentar cu ficţiunea într-o poză intens vibrantă. Subtitlul romanuluieste anexă la teoria sexualităţii, iar povestea constituie o demascare tăioasă a diverselor mecanisme represive acre acţionează în societate. În pofida gravităţii subiectului, Facultatea de vise e un roman scris cu multă energie şi plăcere linsgvistică” (Motivaţia jurlui la acordarea Premiului Consiliului Nordic pentru Literatură, în 2007).

Vă vom povesti, înainte de a vă vorbi despre cartea semnalată astăzi, despre două personaje celebre de acum şaptezeci de ani din lumea americană. Valerie Jean Solanas (1936 – 1988) a fost o feministă radicală care a scris Manifestul Scum în 1967. Andy Warhol (1928 – 1987) a fost un grafician, fotograf, pictor şi realizator de filme, personalitate a curentului artistic cunoscut ca Pop Art. Roiau în jurul lui mulţime de oameni, actriţe îndeosebi, inclusiv radicali şi dezechilibraţi. Warhol avea un studiou de filme, numit Fabrica, pe care îl transformase într-un paradis pământean pentru multe dive. Valerie nu se afla printre ele. Valerie Solanas a jucat într-un film de-al lui. Atât. La 3 iunie 1968, Valerie a intrat în locuinţa lui Andy Warhol şi l-a împuşcat, iar apoi s-a predat singură autorităţilor, spunând că a făcut-o pentru că „a avut prea mult control asupra vieţii mele.” Andy Warhol a ajuns la spital, a supravieţuit atacului şi a decedat abia 19 ani mai târziu (asupra morţii sale au rămas numeroase semne de întrebare). Solanas a fost diagnosticată ca schizofrenică paranoică şi instituţionalizată până când a fost considerată aptă să fie judecată anul următor, moment în care a fost condamnată la încă doi ani de închisoare. La eliberare, Solanas a continuat să ridice ameninţări la adresa altor figuri de publicare şi a fost din nou închisă la psihiatrie. până în 1975. Ea a reapărut mai târziu cu o ediţie revizuită a Manifestul SCUM şi un interviu controversat în care s-a lăudat că i s-a oferit un avans de 100 de milioane de dolari pentru a-şi scrie povestea de viaţă şi a numit împuşcarea lui Warhol o „problemă morală”. S-a mutat la Phoenix, apoi la San Francisco, unde a fost descoperită moartă în camera ei de hotel în aprilie 1988, la 14 luni de la Warhol.

Esenţa celor spuse până acum a devenit subiectul unui roman. Sara Brita Stridsberg este o scriitoare şi dramaturgă suedeză. Primul ei roman, „Happy Sally”, era despre Sally Bauer, care în 1939 devenise prima femeie scandinavă care a înotat în Canalul Mânecii. Marea ei descoperire internaţională a venit odată cu publicarea „Facultăţii de Vise”.

Scriu editorii: „Viaţa lui Valerie Solanas, feminista americancă ce a scris manifestul SCUM şi a devenit faimoasă când l-a împuşcat pe Andy Warhol în 1968, este reconstruită speculativ în romanul inventiv şi stimulant al lui Stridsberg. Autoarea scrie un roman febril ce orbitează în jurul vieţii lui Valerie, „un vis şi un coşmar", pe fundalul unei Americi onirice cu deşerturi, plaje, parcuri de universitate şi lumea artei anilor ’60.

Romanul Sarei Stridsberg aduce în prim plan destinul năucitor al sufletelor pierdute, temă regăsită şi în Forţa iubirii, carte care uneşte misterul, miticul şi obsesia într-un peisaj dezolant”.

Autoarea precizează la început: „ Facultatea de vise nu este o biografie, , ci o fantezie literară care porneşte de la viaţa şi opera americancei Valerie Solanas. Se cunosc pţine lucruri despre Valerie Solanas. Iar acest roman nu este fidel nici măcar acestora. De aceea, toate personajele care apar în acest roman trebuie considerate fictive, chiar şi Valerie Solanas”.

Sara Stridsberg - Facultatea de vise. Anexă la teoria sexualităţii. Traducere din limba suedeză de Ioana Grişa. 346 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici