O carte pe zi: „Furiile inimii” de John Boyne

462 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Furiile inimii” de John Boyne

Cei care nu ştiu nimic despre John Boyne, trebuie să afle că este un scriitor irlandez contemporan, născut la Dublin în 1971. A obţinut doctoratul la Universitatea East din Anglia. A scris până în prezent peste zece romane pentru adulţi şi cinci pentru copii, iar cartea sa „Băiatul cu pijamale în dungi” s-a vândut în întreaga lume în peste 2,5 milioane de exemplare şi a fost ecranizată în 2008 de compania Miramax.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi a apărut în 2017 şi este cel mai ambiţios roman scris de John Boyle.

Scriu editorii: „Cyril Avery nu este un adevărat Avery, sau cel puţin asta obişnuiesc să-i spună părinţii săi adoptivi. Şi nici nu va fi vreodată. Născut în afara căsătoriei de o tânără repudiată de comunitatea de ţărani irlandezi din care făcea parte şi adoptat de un cuplu excentric din Dublin, prin mijlocirea unei călugăriţe, Cyril duce o existenţă în derivă, a cărui singură relaţie semnificativă este prietenia sinceră cu mult mai mondenul şi iresponsabilul Julian. Trăind la voia întâmplării şi a coincidenţelor, îşi va petrece întreaga viaţă încercând să se cunoască pe sine şi să-şi înţeleagă originile, pentru a avea o identitate asumată, o casă, o ţară şi poate ceva mai mult. Furiile inimii este un roman ce te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp, amintindu-ne de capacitatea de revigorare a spiritului uman.”

70 de ani din viaţa Irlandei, din 1940 în 2015, văzuţi prin ochii şi destinul unui om obişnuit. Cyril, născut în urma unei relaţii interzise într-o ţară dominată de idei retrograde, expulzată din comunitate cu acordul părinţilor şi aciuită la Dublin unde o ajută un tânăr homosexual, este înfiat de un cuplu bogat. Dar cuplul nu se comportă ca adevăraţi părinţi. Cyril va trebui să se descurce cu faptul că este un homosexual într-o societate plină de prejudecăţi. „Nu ştiam nimic despre homosexualitate, cu excepţia faptului că a ţine seama de astfel de îndemnuri era un act criminal în Irlanda, care putea duce la o condamnare la închisoare, cu excepţia cazului în care, desigur, erai preot, caz în care era un avantaj al slujbei.” Pleacă în lume, întâi la Amsterdam, apoi la New York, revine mai târziu în Irlanda, mereu în căutarea a ceva şi a lui însuşi.

În cele din urmă, un roman despre acceptare şi toleranţă.

John Boyne – Furiile inimii. Editura RAO. 665 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici