O carte pe zi: „Honjok. Arta de a trăi singur” de Francie Healey

O viaţă honjok vă oferă darul timpului-pentru-mine: mai mult timp ca să o luaţi mai încet, să faceţi o pauză şi să descoperiţi acte de solitudine care declanşează bucurie şi vă permit să fiţi liberi şi să fiţi percepuţi aşa cum sunteţi cu adevărat ca indivizi.

459 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Honjok. Arta de a trăi singur” de Francie Healey

O carte pe zi: „Honjok. Arta de a trăi singur” de Francie Healey

Să ne adresăm mai întâi dicţionarelor.

„Honjok” e un cuvânt devenit popular în Coreea de Sud după 2017, dar e în uz cam de prin 2010 („Hon” este o prescurtare de la „honja” care înseamnă singur; „jok” înseamnă trib). Termenul a fost popularizat din momentul în care un număr tot mai mare de oameni mâncau, beau, călătoreau sau făceau alte activităţi singuri - şi în plus se descriau pe ei înşişi în felul acesta. Tradus simplu ar fi „trib de câte unul”.

Fenomenul s-a răspândit foarte mult şi a şi început să fie studiat sociologic. Una dintre persoanele care s-a aplecat asupra lui este autoarea cărţii pe care o semnalăm astăzi.

Francie Healey este psiholog clinician, absolventă de sociologie, iar zona ei specifică de interes este cea a autovalorizării, a împuternicirii şi a relaţiilor sănătoase. Crystal Tai este jurnalistă canadiană de origine chineză, care scrie despre mişcări şi tendinţe globale. A lucrat la South China Morning Post în Hong Kong şi s-a ocupat de Coreea de Sud ca jurnalist independent, scriind pentru mai multe publicaţii.

Scriu editorii: „Honjok este termenul sud-coreean pentru cei care aleg să ia parte singuri la activităţi şi care îmbrăţişează solitudinea. Un honjok respinge presiunile şi aşteptările societăţii şi sărbătoreşte faptul de a fi un individ unic.
Această carte extrem de stilată vă invită să vă gândiţi la ocaziile pe care vi le poate aduce un trai honjok. Evaluează cât de mult timp în solitudine vă este necesar şi vă poartă într-o călătorie de autodescoperire pe măsură ce aflaţi mai multe despre adevărata voastră persoană şi despre cum să construiţi sinele interior. O viaţă honjok vă oferă darul timpului-pentru-mine: mai mult timp ca să o luaţi mai încet, să faceţi o pauză şi să descoperiţi acte de solitudine care declanşează bucurie şi vă permit să fiţi liberi şi să fiţi percepuţi aşa cum sunteţi cu adevărat ca indivizi”.

Probabil foarte mulţi dintre eventualii cititori, dacă nu majoritatea nu vor înţelege ori vor respinge idei acestui nou stil de viaţă, dar concluzia cărţii poate da de gândit: „Investeşte în starea ta de bine. Asta îţi oferă timpul petrecut în linişte. Fă din solitudine o prioritate, nu un răsfăţ care mai poate aştepta până eşti pregătit. Află care sunt acele activităţi care îţi aduc bucurie, ce anume îţi permite să te simţi liber a fi tu însuţi şi a te arăta aşa cum eşti cu adevărat - ca individ.”


Francie Healey – Honjok. Arta de atrăi singur. Introducere de Crystal Tai. Traducere dinlimba engleză de Carmen Ştefania Neacşu. Editura Litera. 160 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
honjok,
carte,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici