O carte pe zi: „Identităţi ucigaşe”, de Amin Maalouf

„În Europa Occidentală, care a devenit, în fapt, un tărâm al imigraţiei, dar care nu se considera astfel prin vocaţie, anumite popoare au încă dificultăţi în a-şi concepe idnetitatea altfel decât prin raportarea exclusivă la propria cultură”.

127 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Identităţi ucigaşe”, de Amin Maalouf

O carte pe zi: „Identităţi ucigaşe”, de Amin Maalouf

Amin Maalouf este un romancier libanez de limbă franceză supranumit „Domnul Orient” în ţara sa de adopţie, Franţa. Născut în 1949, este un romancier prolific şi larg apreciat, a debutat în 1983 cu un eseu despre cruciadele văzute de arabi, după care a publicat mai multe romane, multe premiate. În România Editura Polirom i-a tradus mai multe romane.

Eseul de faţă, scris în 2998, 1vrea să răstoarne lumea cu susul în jos, ca să ofere o imagine nouă şi surprinzătoare asupra lumii în care trăim”, scrie prefaţatorul.

Precizează editorii: „De la Socrate şi faimosul său îndemn <<Cunoaşte-te pe tine însuţi!>>, definirea identităţii a fost o problemă primordială a filosofiei. Pornind de la enigma identităţii personale, Amin Maalouf îşi propune să înţeleagă de ce atâţia oameni comit astăzi crime în numele identităţii lor religioase, etnice, naţionale sau de altă natură. De ce afirmarea de sine – a unei persoane, a unei etnii, a unei comunităţi – este însoţită atât de adesea de negarea celuilalt? A fost aşa dintotdeauna sau tensiunile sociale şi exploziile de violenţă cauzate de apartenenţele colective sunt o problemă specifică epocii actuale? Reflecţie lucidă marcată de nelinişte, dar şi de speranţă, Identităţi ucigaşe exprimă tocmai un refuz de a crede că ar exista o lege a naturii sau a istoriei care ne condamnă să ne ucidem între noi în numele identităţii noastre”.

„Societăţile – conchide Maalouf – ar trebui să-şi asume identităţile mltiple care le-au creat identitatea pe parcursul Istorieişi care le-o cizelează încă; ele ar trebui să facă efortul de a arăta, prin intermediul unor simboluri vizibile, că-şi asumă propria diversitate, astfel încât fiecare să poată să se idnetifice cu ceea ce vede împrejurul său, ca fiecare să se pşoată recunoaşte în imaginea ţării în acre trăieşte. (…) A făuri noua Europă înseamnă a construi o nouă concepţie asupra identităţii, pentru ea, pentru fiecare dintre ţările care o compun şi, îngr-o oarecare măsură, şi pentru restul lumii”.

Amin Maalouf - Identităţi ucigaşe. Traducere din limba franceză şi prefaţă de Florin Oprescu. Editura Polirom. 215 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
maalouf,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici