O carte pe zi: „Io contra Statele Unite ale Americii” de Paul Beatty

Probabil unul dintre cele mai inteligente romane, mai amuzante şi mai pline de ironie feroce din câte s-au publicat anul acesta, un gen care îi e propriu autorului, scriitor american de culoare născut în 1962.

396 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Io contra Statele Unite ale Americii” de Paul Beatty

O carte pe zi: „Io contra Statele Unite ale Americii” de Paul Beatty

Fiu al unui psiholog social cu metode neortodoxe, care îşi foloseşte progenitura drept cobai pentru testarea teoriilor sale asupra raporturilor rasiale, născut la Dickens, o enclavă din suburbiile marelui Los Angeles, eroul este un tânăr afro-american care reacţionează când cartierul său este ameninţat cu simpla radere de pe hartă. Considerând că tot ce poate face mai bine pentru comunitatea sa este să restabilească sclavajul şi segregaţia în cartier, se angajează în această uluitoare experienţă. ”Nu există afrodisiac mai bun decât rasismul.” ”Adevărata libertate este să ai dreptul să fii sclav.”

"Nu ştiu la ce mă aşteptasem încercând să readuc Dickensul la o glorie care nu exitase nicicând." Reuşeşte în câteva luni, cu sprijinul multora care gândeau ca el, în principal un fost figurant de filme din perioada interbelică, Hominy Jenkins, dar şi de mulţi alţii, care acceptă să-şi pună în vitrine pancarte cu "Interzis albilor", care segreghează transportul şi chiar spitalul local ("pentru un kil de cireşe").

Reuşeşte în acţiunea de segregare – satisfacţia e imensă când aude, în buletinul meteo, menţionat din nou cartierul Dickens. Dar este chemat, previzibil, la judecată la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Io din titlul tradus este numele protagonistului şi naratorului, un negru care n-a "trişat niciodată la impozite sau la cărţi. Niciodată nu m-am strecurat la cinema fără să plătesc şi întotdeauna i-am lăsat restul la drogherie omului de la casă. N-am spart în viaţa mea o locuinţă. N-am jefuit niciun magazin de băuturi. Nu m-am urcat niciodată într-un autobuz sau vagon de metrou aglomerat, unde să mă trântesc pe un loc rezervat pentru vârstnici, să-mi scot la iveală penisul gigantic şi să mă marturbez cu o expresie perversă."

Rareori o satiră mai muşcătoare, plină la tot pasul de "negrotei", "cioară" şi altele similare.

"Beatty scrie cea mai bună carte a sa, o parodie despre rasă, cultura pop şi politică în America de azi, o satiră întunecată, amuzantă, la obiect şi deosebit de elegantă... Un roman extrem de amuzant şi, ca toate marile romane, profund şi provocator." – Booklist.

Paul Beatty a fost recompensat din plin pentru acest roman – este primul scriitor american care a primit Premiul Man Booker, în 2016 (imediat după jamaicanul Marlon James).
Nu putem încheia prezentarea/recomandarea fără a sublinia traducerea de-a dreptul excepţională a romanului.

Paul Beatty - Io contra Statele Unite ale Americii. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani.Traducere din limba engleză de Bogdan Pedivară. 377 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici