O carte pe zi: „Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus şi amanta Ţarului Nicolae al II-lea”

Balerină amantă a viitorului ţar, pe când abia ieşise din adolescenţă, Matilda Kşesinskaia a trăit aproape o sută de ani (!) şi şi-a scris memoriile.

538 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus şi amanta Ţarului Nicolae al II-lea”

Dicţionarele consemnează pe larg amănunte din viaţa Matildei-Marie Feliksovna Kşesinskaia (1872-1971), cunoscută şi ca prinţesa Romanovskaia-Krasinskaia, după căsătoria ei. A fost o balerină de origine polonă, dintr-o familie nobilă, dar născută în Rusia. A studiat la Şcoala de Balet Imperială din Sankt Petersburg, a intrat în teatru în 1890, iar cinci ani mai târziu era Prima Ballerina Assoluta. Avea o tehnică strălucită, farmec şi frumusţe, drept care nu numai a răzbit imediat, ci a zdrobit şi inimi. A avut legături strînse cu familia imperială, s-a spus că ar fi fost amanta viitorul ţar Nicolae al II-lea, înaintea căsătoriei acestuia şi pe când ea nu avea decât 17 ani, iar mai târziu s-a căsătorit ea însăşi cu Marele Duce Andrei, vărul Ţarului Nicolae al II-lea.

Scriu editorii: „Născută în Rusia ţaristă, într-o familie de artişti, Matilda Kşesinskaia a studiat baletul de la o vârstă fragedă, dovedind un talent ieşit din comun. În cadrul spectacolului de debut s-a făcut remarcată nu doar de către ţar şi de către ţarină, profund impresionaţi de măiestria sa, ci şi de către ţarevici, care a fost de-a dreptul vrăjit de frumuseţea ei. Între cei doi tineri s-a înfiripat o poveste de dragoste romantică şi tragică, deopotrivă, care a durat mai bine de trei ani, până când Marele Duce s-a logodit cu viitoarea împărăteasă Alexandra.

Autoarea îşi descrie într-un mod plin de culoare cariera, prieteniile şi duşmăniile, dar şi amorurile, căci a fost iubita lui Nicolae al II-lea şi a doi Mari Duci, dintre care unul, Andrei Vladimirovici, vărul ultimului ţar, i-a devenit soţ.

Dragoste şi trădare, lux aristocratic şi sărăcie lucie, război şi pace – această poveste le are pe toate, reuşind să captiveze şi, totodată, să deschidă o fereastră spre una dintre cele mai fascinante perioade din istoria Rusiei: ultimele decenii ale imperiului şi Revoluţia Roşie care a adus sfârşitul unei lumi.”

Matilda Kşesinskaia - „Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus şi amanta Ţarului Nicolae al II-lea”. Traducere de Alina Bâltâc. Editura Corint istorie. 416 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici