O carte pe zi: „Mesaj către tineri”, de Alex Ştefănescu

"Alex Ştefănescu este unul dintre puţinii critici literari care chiar iubesc literatura" (Mircea Dinescu)

704 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Mesaj către tineri”, de Alex Ştefănescu

O carte pe zi: „Mesaj către tineri”, de Alex Ştefănescu

"Această carte reprezintă o ultimă încercare a mea de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. Sunt prea în vârstă ca să mai fac şi alte încercări. Când eram copil şi am descoperit literatura mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existenţa ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea. Odată cu trecerea anilor, am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumuseţea literaturii. Cum să te uiţi la o auroră boreală fără să-i chemi şi pe alţii să o vadă?".

Criticul se întreabă cum de ceva creat pentru a produce plăcere a ajuns să fie exact opusul, cum de tinerii, mai ales, fug de literatură. Oamenii nu înţeleg literatură, descoperă criticul, pentru că o citesc greşit sau - şi mai rău - sunt învăţaţi să o citească greşit. Dar situaţia se poate îndrepta. "Scopul acţiunii mele de critic literar este să descopăr tot ce e frumos în literatură şi să le atrag atenţia şi altora asupra a ceea ce e frumos. Dar, precizez, eu descopăr, nu inventez. M-am ocupat mai mulţi ani, separat, de cărţile proaste pentru că numărul mare al acestora plus modul nonşalant-iresponsabil în care sunt promovate reprezintă un fenomen fără precedent în istoria literaturii noastre. Apoi, eu am o vocaţie pedagogică şi se pot face bune lecţii de estetică folosind ca material didactic cărţile proaste. În sfârşit, m-a atras (ca şi pe Ion Creangă cândva) ideea de spectacol al prostiei omeneşti. N-am râs de cineva, ci de ceva. Sper că şi autorii acelor cărţi s-au amuzat, alături de mine, de propriile lor producţii".

Literatura nu dispare; în literatură nu are importanţă despre ce scrii, ci cum scrii; creaţia literară are nevoie de o limbă stabilă şi precisă; literatura e o marfă miraculoasă.

Scris concis, "Mesajul către tineri" îi învaţă pe tineri, dar şi pe profesori în egală măsură cum să se apropie de literatură. Are, în mod cert, un impact, dovadă că în trei ani a ajuns la a treia ediţie.

Citiţi-l şi încântarea va fi deplină, pentru că veţi vedea altfel literatura, veţi descoperi laturi ale ei pe care eventual doar le-aţi intuit.

Dar să nu-l credeţi pe Alex Ştefănescu când spune că Mesajul e ultima lui încercare! Va continua să scrie despre literatură şi să ne îndemne să citim. Întâi de toate, pentru că nu poate rezista. În al doilea rând, va fi captivat de reacţia publicului, adică a exact celor cărora li se adresează. Amintiţi-vă că de multe ori a povestit entuziasmul cu care a fost primit de sute de adolescenţi în fel şi fel de şcoli, licee, oraşe. Aşa ceva nu se uită. În al treilea rând, pentru că întrebării "Cine mai are astăzi nevoie de literatură?" chiar Alex Ştefănescu dă răspunsul: toţi avem nevoie. Iar în al patru rând, e morbul: cât va trăi, Alex Ştrefănescu va lucra pentru literatură, pentru că e tot ce iubeşte mai mult, chiar dacă se fandoseşte/laudă adesea că iubeşte (şi) femeile. Nu iubeşte nicio femeie mai mult decât literatura, sper să nu existe vreo naivă să-l creadă!

Alex Ştefănescu - "Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!" Ediţia a treia. Editura Curtea veche. 124 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici