O carte pe zi: "Modernism Art Deco 1920-1945. Un ghid vizual de arhitectură"

"Bucureştiul a cunoscut în perioada anilor 1920-1945 o dezvoltare culturală, artistică şi economică fără precedent, definitorie pentru imaginea urbană de astăzi a zonelor turistice istorice ale Capitalei".

546 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Modernism Art Deco 1920-1945. Un ghid vizual de arhitectură"

O carte pe zi: "Modernism Art Deco 1920-1945. Un ghid vizual de arhitectură"

Între 24 noiembrie şi 5 decembrie 2018, bucureştenii au putut vedea la Palatul Telefoanelor expoziţia "B:MAD (Bucureşti: Modernism Art Deco)" organizată de Asociaţia Igloo Habitat şi Arhitectură. Proiectul a surprins patrimoniul Art Deco bucureştean şi l-a adus în atenţia publicului larg printr-o serie cuprinzătoare de activităţi: o expoziţie de fotografie, o platformă de indexare şi cartografiere, un ghid vizual de arhitectură şi cinci conferinţe pe teme conexe, susţinute de specialişti din domeniu.

Locul ales pentru lansarea proiectului a fost o clădire emblematică pentru acest stil arhitectural. Cu un istoric aparte, construită de arhitecţii Louis Weeks şi Edmond Van Saanen-Algi şi inginerii Walter Troy şi D. Stan şi inaugurată pe 23 aprilie 1934 în prezenţa regelui Carol al II-lea, clădirea Palatul Telefoanelor este primul zgârie-nori din Bucureşti.

Prezentăm astăzi superbul "Ghid B:MAD", surprinzător şi util pentru orice om de cultură şi mai ales pentru orice iubitor al Bucureştilor.

"La 100 de ani de la realizarea Marii Uniri de la 1918 - declara arh. Adrian Ciocăzanu, de la Asociaţia Igloo Habitat şi Arhitectură -, «B:MAD» celebrează și readuce în prezent atât modernizarea României, cât și alinierea noastră în rândul națiunilor europene prin înscrierea în curentele arhitecturale ale modernismului de secol XX. Bucureştiul a cunoscut în perioada anilor 1920-1945 o dezvoltare culturală, artistică şi economică fără precedent, definitorie pentru imaginea urbană de astăzi a zonelor turistice istorice ale Capitalei. Patrimoniul Modernist Art Deco, reprezentativ pentru perioada interbelică şi datorat unei generaţii de arhitecţi de nivel european, constituie un argument substanţial pentru a-i determina pe oameni să privească oraşul altfel. Proiectul «B:MAD» este un instrument de cunoaștere și descoperire a Bucureștiului, mai precis a uneia dintre fațetele sale multiple, Modernismul Art Deco, menit să îi apropie pe locuitorii Capitalei de propriul oraș și totodată pe turişti de atmosfera locului pe care îl descoperă. Nu în ultimul rând, prin acest proiect, igloo continuă să stimuleze interesul publicului larg pentru arhitectură, pentru spaţiul construit, pentru patrimoniul de lângă noi şi pentru tot ce înseamnă cultură vizuală în general".

Ghidul în discuţie cuprinde peste 100 de imobile şi detalii ale acestora incluse în patrimoniul Bucureştilor. Textul este semnat de conf. dr. arh. Mihaela Criticos, imobilele incluse au fost documentate de dr. arh. Sidonia Teodorescu, iar prefaţa îi aparţine lui Dragoş Dogaru, iniţiatorul B:MAD, care a realizat o bună parte a materialului fotografic. Conţinutul editorial al proiectului este coordonat de conf. dr. arh. Françoise Pamfil.

Modernismul Art Deco, apărut în Franța, s-a bucurat la Bucureşti de o primire extrem de favorabilă și formează astăzi, alături de eclectismul de școală franceză al deceniilor anterioare, un suport concret pentru mitul „micului Paris”. Arhitectura Art Deco şi-a pus amprenta asupra unor zone istorice ale orașului - bulevardele moderne Carol I, Magheru sau Dacia - asupra a numeroase ansambluri rezidențiale.

Ghidul are capitole separate despre edificii publice, birouri şi hoteluri: despre locuinţe, vile şi imobile cu apartamente; şi despre limbajul art deco. Totul cu un număr impresionant de fotografii. Numai răsfoind acest Ghid vă veţi cunoaşte/recunoaşte mai bine oraşul şi veţi descoperi/redescoperi imobile de o frumuseţe aparte, în preajma cărora ne ducem viaţa indiferenţi sau neştiutori.

"B:MAD. Bucureşti/Bucarest: Modernism Art Deco 1920-1945. Un ghid vizual de arhitectură/A visual guide to architecture". Asociaţia Igloo Habitat & Arhitectură. 208 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici