O carte pe zi. „Mustaţa lui Dalí şi alte culori” de Felix Aftene, Lucian Dan Teodorovici

  • O carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginând-o.
485 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Mustaţa lui Dalí şi alte culori” de Felix Aftene, Lucian Dan Teodorovici

O carte pe zi. „Mustaţa lui Dalí şi alte culori” de Felix Aftene, Lucian Dan Teodorovici

Vinerea trecută, 23 octombrie, a avut loc a avut loc un eveniment important în Iaşi - deschiderea expoziţiei „Mustaţa lui Dalí şi alte culori”, care reuneşte cele 16 lucrări ale artistului vizual Felix Aftene ce au stat la baza cărţii omonime scrise de Lucian Dan Teodorovici. Prin urmare o expoziţie şi un pictoroman. 16 picturi şi o carte cu 16 capitole.
 
V-aţi putea întreba: o carte dedicată exclusiv mustăţii? Nu chiar, deşi o asemenea carte există, publicată de pictorul însuşi, care îşi considera mustaţa mica lui operă de artă. O mustaţă care a fost descoperită intactă, la 28 de ani de la înmormântarea pictorului, când trupul i-a fost deshumat în urma procesului intentat de o ghicitoare în cărţi de tarot care susţinea că ar fi fost fructul unei legături dintre Dalí şi mama sa în 1950. Nu despre asemenea aventuri vorbeşte pictoromanul pe care îl semnalăm astăzi, ci despre povestea/călătoria unui pictor care cunoaşte lumea. 
 
Lumea picturii sau a pictorului mai degrabă este una în care nimic nu este imposibil şi orice imginţie devine normalitate: discuţii cu canari vorbitori din Insulele Canare, corbi atei care deisută despre religie, furnici pasionate de arhitectură, fluturi slab văzători care împrumută ochii pictorului, spiriduşi cărora le plac zborurile cu baloane de săpun, sticlete matematician sau filosof, flori invizibile cu miros puternic, gujulii Vaca Domnului care provoacă la discuţii, între toate acestea neputând lipsi Micul Prinţ, Alice sau Pinocchio, mai apar un cub Rubik cu toate picturile lumii, fakiri şi alte creaturi spectaculoase.  
 
„«Mustaţa lui Dalí şi alte culori» este o carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginând-o. Chiar imaginând-o după ce faptele s-au derulat. Un experiment de o frumuseţe aparte, care caută să reîntregească unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atât de atomizate”, spune prof.dr. Bogdan Creţu, critic literar, care scrie şi prefaţa pcitormanului.
 
Autorii sunt: Felix Aftene, artist vizual din Iaşi, care lucrează în medii variate - pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 2016 a obţinut doctoratul în domeniul Arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. Din 2013 este preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi. A primit peste 30 de premii şi distincţii pentru activitatea artistică pe plan naţional şi internaţional; Lucian Dan Teodorovici, născut în 1975, este scriitor, regizor de teatru şi scenarist. În perioada 2002-2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom, unde a iniţiat colecţia „Ego. Proză”, pe care o coordonează şi în prezent. A debutat editorial în 1999, a publicat mai multe romane şi cărţi pentru copii, a obţinut diverse nominalizări şi premii literare în ţară şi în străinătate, printre care: nominalizare pe lista lungă a International Dublin Literary Award, 2020; Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015.
 
Cartea semnalată astăzi este admirabilă ca stil, superb scrisă, densă şi cu o imaginaţie debordantă, incitând aproape la fiecare pagină la meditaţie. Ca de exemplu: „După ce s-a sprijinit moale pe cea de-a doua jumptate de infinit, artistul a închis ochii, ca să poată privi în întregime prima jumătate de infinit, cea aproape epuizată, şi ca să se poată vedea acolo pe sine ca într-o oglindă. Iar dinaintea ochilor închişi i-a apărut o barcă împotmolită în nisipurile unor rîuri sau fluvii sau mări sau oceane, obarcă neagră, la fel de neagră ca o mustaţă a lui Dalí. Atunci când o pală devânt a spulberat nisipurile şi o furie de cuarţ a lovit barca, artistul şi-a spus, pentru sine, cam aşa ceva:
- Eh, ar cam fi timpul să încheiem.” 
Şi se încheie cartea. 
 
Felix Aftene, Lucian Dan Teodorovici - Mustaţa lui Dalí şi alte culori. Pictoroman. Prefaţă de Bogdan Creţu. Editura Polirom, colecţia Fiction Ltd. 199 pag.
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici