O carte pe zi: „Nimeni nu vorbeşte despre asta” de Patricia Lockwood

Un roman câştigător al Dylan Thomas Prize, finalist al Booker Prize 2021 şi finalist al Women’s Prize for Fiction 2021.

485 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Nimeni nu vorbeşte despre asta” de Patricia Lockwood

„O carte ce se citeşte ca un poem în proză, deopotrivă sublim, eretic, intim, filosofic, inteligent şi, în cele din urmă, emoţionant." The New York Times Book Review. „Unul dintre cei mai incisivi observatori ai spectacolului oferit de discursul digital." The Wall Street Journal

Nu cred că s-a mai tradus ceva în româneşte din Patricia Lockwood (n. 1982), poetă, eseistă şi romancieră americană. Scrie mult, la diverse reviste de prestigiu, dar acesta este primul ei roman. Unul ciudat, greu de citit şi care va fi înţeles şi mai greu de o mare parte a cititorilor grăbiţi.

Scriu editorii: „Tânăra naratoare a acestui roman a cunoscut recent celebritatea datorită postărilor sale de pe internet, iar în prezent călătoreşte în toată lumea pentru a-şi întâlni fanii. Pe fundalul unei astfel de existenţe sclipitoare revine însă gândul obsedant că un cor de voci anonime îi dictează gândurile în timp ce navighează şi-şi întreţine imaginea în ceea ce ea numeşte <<Portalul>>. Însă când un eveniment tragic din lumea reală îi solicită cu totul prezenţa, tânăra va fi izbită de bunătatea, empatia şi dreptatea ce există în lume din abundenţă, dar şi de avalanşa de dovezi contrare acestora. Fragmentar şi omniscient, incisiv şi onest, Nimeni nu vorbeşte despre asta constituie o meditaţie profundă asupra iubirii, limbajului şi relaţiilor interumane. Patricia Lockwood este, fără îndoială, o voce unică în literatura americană contemporană.”

Patricia Lockwood îşi aruncă cititorul în lumea virtuală a reţelele sociale, portalul care înlocuieşte realitatea. Eroina(naratoarea) călătoreşte în lumea largă, dar existanţa ei e în ttslitate absorbită de internet. Totul de schimbă când primeşte două texte de la mama sa care îi spune că ceva s-a întâmplat şi o întreabă când poate ajunge acasă. Lumea reală zdruncină brusc această viaţă a portalului, în care totul pare posibil sau exagerat. Reţelele sociale ne ghidează felul de a gândi şi totul e pus la îndoială. De la un moment încolo, lucrurile încep să se repete.

Patricia Lockwood ridică nişte întrebări, de pildă cum poate o persoană să se înţeleagă cu claritate şi pe sine însăşi, dar şi lumea.

Patricia Lockwood – Nimeni nu vorbeşte despre asta. Traducere din limba engleză şi note de Domnica Drumea. Editura Pandora M, colecţia Anansi contemporan. 230 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici