O carte pe zi: „Poliţia” de Jo Nesbø

„Tensiunea este palpabilă în acest roman întunecat şi tulburător. Nesbø a avut întotdeauna o slăbiciune pentru dezaxaţi şi crime groteşti.” – The New York Times Book Review

84 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Poliţia” de Jo Nesbø

O carte pe zi: „Poliţia” de Jo Nesbø

Harry Hole este unul dintre cele mai fainoase personaje ale romanelor poliţiste şi cel mai cunoscut personaj închipuit de scriitorul norvegian. A apărut în unsprezece romane (al unsprezecelea publicat în primăvara acestui an, „Setea”.

Celelalte zece, traduse de Editura Trei, sunt „Liliacul”, „Cărăbuşii”, „Pasărea cu piept roşu”, „Nemesis”, „Steaua diavolului”, „Mântuitorul”, „Omul de zăpadă”, „Leopardul”, „Fantoma” şi, fireşte, romanul pe care îl semnalăm astăzi). E un detectiv cu o minte strălucită, introvertit, cu puţini prieteni, cu colegi cu care se înfruntă aeseori, chiar dacă aceştia îi apreciază munca.

Un detectiv care, nu o dată, recurge la metode neortodoxe, chiar ilegale, în anchetele sale. Cu probleme cauzate de alcoolism şi adesea depresie. Care, la un moment dat, părăseşte poliţia, dar revine să ofere o mână de ajutor la anchetele foarte complicate – cum este cea din romanul semnalat azi: căutarea unui asasin de poliţişti. Hole s-a antrenat, chiar specializat la FBI şi e considerat el însuşi un specialist. Are de a afce, în investigaţiile sale cu oameni foarte diferiţi, din toate mediile sociale. Are o relaţie strânsă cu Rakel Fauke, mamă a unui tânăr pe care Hole a încercat să şi-l apropie, îl adoptă şi se căsătoreşte cu Rakel.

Potrivit lui Jo Nesbø însuşi, caracterul lui Harry Hole e inspirat de personajul, la fel de celebru, al scriitorului american Michael Connelly, Harry Bosch.

Scriu editorii, prezentând romanul de faţă: „Cadavrul unui fost poliţist găsit în locul unei crime pe care el o anchetase demult nu poate fi o întâmplare. Când acelaşi scenariu se repetă cu alţi doi poliţişti în decurs de câteva săptămâni, tiparul este pe cât de clar, pe atât de macabru. Crimele sunt extrem de sadice, iar anchetatorii nu au nicio pistă. Mai mult, cel mai talentat detectiv nu le mai este alături, iar opinia publică face presiuni pentru găsirea ucigaşului.

În acelaşi timp, un bărbat grav rănit este menţinut în comă într-un spital din Oslo. La uşa salonului este mereu un poliţist, iar identitatea pacientului este secretă. Dacă el se trezeşte din comă, poliţia din Oslo va fi în centrul unui scandal de corupţie.

Se va întoarce Harry Hole ca să rezolve cazul şi să salveze onoarea şubredă a poliţiei?”

Harry Hole se întoarce, în această foarte complicată poveste cu asasini şi căutători ai lor, cu un roi de personaje, cu nenumăraţi indivizi bănuiţi că se află îân spatele crimelor (pentru că sunt mai multe), cu răsturnări de situaţie care ţin cititorul cu sufletul la gură.

„Încă o dată, Jo Nesbø ne aduce o poveste diabolic de inteligentă despre răul din oameni; un joc de-a şoarecele şi pisica în care sunt atraşi şi cititorii, alături de victime şi anchetatori.” – Publishers Weekly.

Jo Nesbø – Poliţia. Al zecelea volum din seria Harry Hole. Traducere din limba engleză de Bogdan Nicolae Marchidanu. Editura Trei. Colecţia Fiction Connetion - Crime. 670 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
jo nesbø,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici