O carte pe zi: „Secretul de la Castel”, de Fiona Valpy

„Ţesând o naraţiune plină de tâlc, Fiona Valpy reuşeşte să separe, în timp, cele două epoci pe care le descrie. Subliniind astfel diferenţele, autoarea ne ajută să realizăm, în acelaşi timp, faptul că trecerea anilor nu schimbă cu nimic esenţa umanităţii” - A French Collection.

205 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Secretul de la Castel”, de Fiona Valpy

Britanica Fiona Valpy a trăit vreo şapte ani în Franţa, un timp lucrând în vinăriile şi podgoriile din zona Bordeaux. Cu certitudine, inspiraţia i-a venit de acolo. Acum trăieşte în Scoţia. A publicat mai multe romane, unele traduse anteiror chiar de Editura RAO.

Abi Howers, una dintre eroinele romanului pe care îl semnalăm astăzi, o tânără englezoaică cu inima frântă după moartea brutală a soţului ei, ajunsă în Franţa pentru „o săptămână de primăvară, de yoga, meditaţie şi maidfulness într-o zonă rurală”, descoperă castelui din Bellevue, unde capată un job. Şi unde mai descoperă povestea lui Eliane Martin, care în 1938 se ocupa de stupii din grădina castelului, împreună cu Mathieu Dubosq, de care se îndrăgosteşte. Dar războiul îi separă şi Elaine se angajează în Rezistenţă. Şaptezecei de ani mai târziu, englezoaica Abi înceracă s-o ajute să-şi îndeplinească promisiuena făcută apicultorului înaintea războiului.

E motivul pentru care credem că titlul cu care a fost tradus romanul în româneşte derutează, era mai nimerit să se păstreze originalul: Beekeeper’s Promise, Promisiunea (făcută) apicultorului.

De la începutul romanului, scris pe un ton uşor şi agreabil, suntem în faţa a două istorii mai profunde povestite alternativ.

După şaptezece de ani, graţie acestei istorii similară cu a ei, Abi îşi regăseşte pofta de viaţă. În cele mai rele momente, există speranţă. Mai ales când, întocmai albinelor, faci parte dintr-o comunitate în care priteneia te ajută dă depăşeşti tragediile. Două generaţii de femei reunite de destin. „Am învăţat ce înseamnă să rămâi fidel faţă de ceea ce e important în viaţă: dragostea, lealitatea, capacitatea de a trăi din plin.”

Fiona Valpy – Secretul de la Castel. Traducere diun limba engleză de Codrina Vodniţchi. Editura RAO. 367 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici