O carte pe zi: "Spionul care a schimbat istoria", de Svetlana Lokhova

Povestea lui Stanislas Şumovski, un om care a schimbat istoria. Declarat în tinereţe inapt pentru lupta armată, a folosit ştiinţa, tehnologia pentru a transforma Uniunea Sovietică dintr-o ţară cu doar câteva aeronave într-o superputere aviatică şi un învingător neaşteptat în Al Doilea Război Mondial.

416 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Spionul care a schimbat istoria", de Svetlana Lokhova

În 1931, Iosif Stalin declara: "Suntem cu cincizeci de ani sau o sută de ani în urma ţărilor dezvoltate. Trebuie să le prindem din urmă în zece ani. Dacă nu vom reuşi, ne vor nimici." Aşa a început o cursă care nu s-a încheiat nici astăzi. Istoricul Svetlana Lokhova, absolventă a Universităţii Cambridge, a prezentat în 2018 această lucrare de dizertaţie despre fondatorul serviciilor secrete ale URSS, Felix Dzerjinski, lucrare considerată una dintre cele mai strălucite contribuţii la documentarea începuturilor spionajului sovietic.

Autoarea Svetlana Lokhova - scriu editorii - "îi poartă pe cititori pe urmele spionului sovietic Stanislav Şumovski (Agent Blériot), într-o aventură incitantă despre una dintre cele mai ambiţioase operaţiuni de informaţii ale lui Stalin. În anii ’30, dictatorul se plângea de faptul că URSS este în urmă cu 100 de ani faţă de Statele Unite ale Americii şi alte ţări dezvoltate la capitolul tehnologie. Statele Unite deţineau supremaţia mondială pentru că erau în top în domeniul ştiinţei şi al inovaţiei. Stalin a trimis atunci doi ofiţeri de informaţii într-o misiune la Institutul Tehnologic Massachusetts. Unul dintre ei a fost Stanislav Şumovski, cel mai de succes şi cel mai îndrăzneţ spion în domeniul aviaţiei din istoria Uniunii Sovietice. Cartea cuprinde povestea despre cum a început această misiune îndelungată şi despre cum, fără ştirea sa, Institutul Tehnologic Massachusetts a devenit cea mai importantă şcoală superioară pentru spionii sovietici. Misiunea va schimba cursul istoriei, iar sovieticii vor folosi informaţiile secrete din domeniile ştiinţific şi tehnologic împotriva inamicilor lor, culminând cu înfrângerea Germaniei naziste."

Stanislas Şumovski este recunsocut nu doar ca spion de frunte, ci şi ca unul dintre părinţii aviaţiei ruseşti. Succesul activităţii sal es-a oglindit în fabricarea a sute de modele Tu-4. Şomovski a murit în octombrie 1984.

O carte care se citeşte ca un thriller.

Svetlana Lokhova - "Spionul care a schimbat istoria. Povestea nespusă a modului în care Uniunea Sovietică a câştigat cursa pentru secretele Americii". Traducere din limba engleză de Cristina Mihaela Tripon. 460 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici