O expoziţie retrospectivă dedicată carierei artistei Björk, organizată la MoMA din New York, în 2015

O expoziţie retrospectivă, dedicată carierei cântăreţei islandeze Björk, va fi organizată în 2015 la Museum of Modern Art (MoMA) din New York, a anunţat miercuri instituţia.

61 afișări
Imaginea articolului O expoziţie retrospectivă dedicată carierei artistei Björk, organizată la MoMA din New York, în 2015

Björk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Expoziţia, concepută ca o retrospectivă a unei cariere întinsă pe o perioadă de 20 de ani, va urmări activitatea artistei în domeniul muzical şi cinematografic sub forma unei instalaţii ce îmbină efecte vizuale, sonore şi naraţiunea, concepută ca un amestec între biografie şi ficţiune, informează time.com.

"Povestea" carierei lui Björk este scrisă de artista islandeză în colaborare cu scriitorul islandez Sjon Sigurdsson.

"Björk este o artistă extraordinar de inovatoare ale cărei contribuţii la muzica contemporană, la industria video, a filmului, modei şi la artă au avut un impact major asupra generaţiei sale din toată lumea, a spus Klaus Biesenbach, curator-şef la MoMA.

Muzeul a achiziţionat, de asemenea, aplicaţia muzicală multimedia, care însoţeşte albumul "Biophilia", lansat de Björk în 2011.

În octombrie 2011, Björk a lansat cel de-al optulea album de studio din carieră, "Biophilia", un material discografic conceptual despre natură, ale cărui piese erau inspirate de teme precum ADN-ul, plăcile tectonice şi cristalele.

Expoziţia dedicată lui Björk va fi vernisată pe 7 martie 2015 şi va fi deschisă publicului până pe 7 iunie 2015.

Björk este o cântăreaţă, compozitoare, actriţă şi producătoare muzicală islandeză, considerată drept una dintre cele mai talentate şi mai versatile interprete ale generaţiei sale. De-a lungul carierei, Björk a lansat opt albume de studio şi a compus coloana sonoră pentru două lungmetraje. Cunoscută pentru vocea ei expresivă, Björk a inclus în muzica ei numeroase influenţe provenind din stiluri muzicale diferite, precum pop, rock alternativ, jazz, muzică ambientală, muzică electronică, folk şi trip-hop, artista islandeză fiind celebră, totodată, pentru costumele excentrice pe care le poartă pe scenă şi pentru originalitatea videoclipurilor sale. Björk a primit 13 nominalizări la premiile Grammy, o nominalizare la Oscar şi alte două pentru Globurile de Aur. Pentru rolul din lungmetrajul "Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark", regizat de Lars von Trier, artista islandeză a fost nominalizată la Oscar şi premiată la Festivalul de Film de la Cannes, în anul 2000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici