O piesă de teatru a lui Hemingway, pusă în scenă pentru prima dată

O piesă de teatru de Ernest Hemingway, "The Fifth Column", despre războiul civil spaniol (1936 - 1939), a fost pentru prima oară pusă în scenă la New York, la 70 de când a fost scrisă.

42 afișări
Imaginea articolului O piesă de teatru a lui Hemingway, pusă în scenă pentru prima dată

O piesă de teatru a lui Hemingway, pusă în scenă pentru prima dată

Piesa a fost pusă în scenă în regia lui Jonathan Bank, director artistic al Compania de Teatru Mint, specializată în prezentarea de opere de mult uitate sau necunoscute, la teatrul Off-Broadway.

Hemingway, care a murit în 1961, este mai cunoscut publicului pentru romane şi nuvele precum "Adio, arme!", "Pentru cine bat clopotele" şi "Bătrânul şi marea". El a scris piesa "The Fifth Column" la Madrid, în 1937, pe când oraşul era sub asediu, iar el locuia la Hotel Florida în calitate de corespondent de război.

Piesa prezintă povestea corespondentului de război Philip Rawlings, care lucrează ca agent secret pentru partea republicană de stânga, şi a unei scriitoare rafinate pe nume Dorothy Bridges, inspirată de celebra jurnalistă Martha Gellhorn, cu care Hemingway a început o relaţie la Madrid şi care ulterior i-a devenit soţie. Piesa examinează dilema unui bărbat care lucrează pentru o cauză în care crede, dar care se simte prost din cauza metodelor folosite. Rawlings se mai simte tulburat din cauza conflictului dintre datorie şi atracţia vieţii domestice.

La premiera care a avut loc săptămâna trecută au participat câteva rude ale lui Hemingway, inclusiv fiul acestuia, Patrick. Acesta a declarat că i-a plăcut piesa tatălui său, dar că este conştient că nu este o capodoperă. "Nu te poţi aştepta ca Hemingway să iasă dintre nori şi să scrie o capodoperă precum «Richard al III-lea" sau ceva în genul acesta", a spus Patrick Hemingway.

O versiune a piesei de teatru rescrisă de un scenarist a fost pusă în scenă pe Broadway, în 1940, însă Hemingway a refuzat să se recunoască drept autorul ei.

New York Times a publicat o cronică a piesei, concluzionând că "The Fifth Column" este "mai degrabă o curiozitate literară decât o capodoperă prăfuită redescoperită".

Hemingway a anunţat în introducere că a scris piesa în timp ce hotelul în care stătea era bombardat. "Dacă nu este o piesă bună, poate că ăsta ar fi motivul", a scris Hemingway. "Dacă este o piesă bună, poate că acele aproximativ 30 de obuze au fost de ajutor", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici