O recenzie sinceră. Merită să vezi filmul Nu priviţi în sus (Don't Look Up)?

Nu priviţi în sus (Don't Look Up) a fost lansat recent şi a stârnit o serie de reacţii mixte. Înainte să vezi acest film ar trebui să ştii că nu este vorba doar de o cometă ci mai mult de atât.

32927 afișări
Imaginea articolului O recenzie sinceră. Merită să vezi filmul Nu priviţi în sus (Don't Look Up)?

O recenzie sinceră. Merită să vezi filmul Nu priviţi în sus (Don't Look Up)?

Cu un cast cu actori de primă mână şi cu Adam McKay la cârmă ca regizor şi scenarist, Don't Look Up a fost unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului.

Lansat pe Netflix în ajunul Crăciunului, filmul nu este tocmai unul tipic pentru acestă sărbătoare. Nu este filmul acela uşor de văzut şi digerat în perioada sărbătorilor.

Lăsând la o parte perioada aleasă pentru lansare filmul, acesta este unul filmat şi montat special pentru a fi văzut acasă. Chiar dacă va fi difuzat şi în câteva cinematografe pentru a îndeplini condiţiile de participare la diferite "comepetiţii" este clar că a fost realizat special pentru vizionare pe platforma Netflix.

Despre ce este filmul?

Acţiunea filmului se învârte în jurul unei descoperiri făcute de o studenta Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) şi de profesorul ei Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio). Cei doi descoperă că o cometă se îndreptă direct către Terra si încercă să avertizeze factorii decizionali, media şi populaţia de pericolul iminent.

Duo-ul alarmat îi prezintă descoperirile lor preşedintelui american (Meryl Streep) şi sunt şocaţi să constate că aceasta râde de ele. Un ziar din New York publică apoi un articol despre, dar mai nimeni nu îl citeşte. Pentru a nu da spoliere o sa mă rezum în a spune că de aici acţiunea continuă şi este o luptă contra cronometru a ştiinţei de a convinge lumea de pericolul major în care se află.

Fimul, în realitate o metaforă

Chair dacă acţiunea are în centru cometa ce urmează să lovescă Pământul, în realitatea producătorii filmului se folosesc de ea pentru a trasmite un mesaj: SCHIMBĂRILE CLIMATICE.

Cometa şi ignoranţa cu care un pericol iminent este tratat este o metaforă la adresa societăţii ce ignoră schimbările climatice. Corporaţiile care doresc profitul cu orice preţ, fără a ţine cont de efectele catastofale pe care acţiunile lor le pot avea, sunt la rândul lor satirizate. Personajul pe care Mark Rylance îl joacă este o trimitere evidentă la unii dintre cei mai cunoscuţi miliardari tech ai lumii.

Filmul este o satiră adresată clasei politice şi societăţii americane, dar îşi găseşte loc şi în cultura europeană.

Preşedintele american interpretat de Meryl Streep este o trimitere evidentă la Donald Trump şi la felul în care funcţiona administraţia sa.

Pe alocuri mi-a adus amite de filmul Idiocracy.

Puncte bune/ Punte slabe

Din start am să spun că actorii şi interpretarea lor sunt cel mai bun punct al filmului. DiCaprio şi Lawrence au o chimie foarte bună, iar Meryl Streep reuşeşte să te enerveze - exact reacţia pe care ar trebui să o ai la acţiunile personajului pe care îl joacă.

Dialogurile din film sunt reuşite, iar comicul din ele alături de comicul de situaţie oferă segmente demne de o comedie bună. E clar că este o satiră şi trebuie tratată astfel, dacă nu reuşeşti să o percepi ca fiind una este foarte posibil să nu te prindă. Multe din reacţiile negative la adresa filmului se centrează pe acest aspect.

La puncte slabe am să pun durata, aproape 2 ore jumătate. Povestea putea fi spusă mult mai repede. La început acţiunea evoluează foarte încet şi este încărcată de scene ce putea fi cu uşuriţă scoase.

Un alt aspect negativ ce poate să îl explice şi pe primul este numărul mare de teme secundare ce sunt introduse în poveste. Chiar dacă cometa ce simbolizează schimbările climatice este tema centrală pe lângă ea avem multe alte teme: de la impactul social media la adulter, de la rasism la anarhism. Teme ce încarcă povestea principală şi o ţin pe pe loc.

Un film trebuie să aibă şi teme secundare, dar aici aceste nu iau rolul acesta ci se bat pentru a fi teme principale. Astfel o persoană care se uită la film poate fi derutată şi se poate pe bună dreptate întreba: "Despre ce este acest film?"

Merită să vezi filmul?

Da, merită pentru actori şi felul în care joacă, dar şi pentru că prezintă ceva ce poate că azi este mai actual ca niciodată. Lipsa de încredere a populaţiei în oamenii de ştiinţă şi în cercetările lor ne pune în pericol fie că vorbim de COVID fie că vorbim de schimbările climatice. Filmul îmbrăcat sub forma unei satire dusă la extrem este menit să fie un semnal de alarmă (chiar dacă acestă alăturare de cuvinte pare să îşi fi pierdut importanţa).

Este un film de 8.25/10

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici