O torţă de la Olimpiada din 1972 şi un brevet cu parafa lui Hitler, la licitaţie la Artmark

O torţă de la Olimpiada din 1972, de la Munchen, şi un brevet de merit cu parafa lui Adolf Hitler se numără printre obiectele care vor fi scoase la licitaţie de Artmark, pe 26 august, în clubul Fratelli din Mamaia, potrivit unui comunicat.

379 afișări
Imaginea articolului O torţă de la Olimpiada din 1972 şi un brevet cu parafa lui Hitler, la licitaţie la Artmark

O torţă de la Olimpiada din 1972 şi un brevet cu parafa lui Hitler, la licitaţie la Artmark (Imagine: www.artmark.ro)

Licitaţia Artmark din 26 august va avea trei teme: Maşini de colecţie (21 de automobile), Sports Memorabilia (29 de piese) şi Şampanii şi vinuri de colecţie.

Astfel, în licitaţia Sports Memorabilia va fi scoasă la vânzare o torţă de la Olimpiada din 1972, cu un preţ de pornire de 350 de euro. Spectaculoasa torţă a fost folosită la trecerea flăcării olimpice pe teritoriul României, în deschiderea Jocurilor de la Munchen. Olimpiada a marcat, pentru Germania, primul eveniment sportiv de anvergură după Olimpiada nazistă din 1936 şi, totodată, un nou scandal de antisemitism - 11 atleţi israelieni (dintre care unul, Andre Spitzer, evreu de origine română) au fost răpiţi şi ucişi de gruparea palestiniană Black September. Pentru România, Jocurile Olimpice de la Munchen au însemnat noi medalii de aur pentru Ivan Patzaichin (caiac canoe), Gheorghe Berceanu şi Nicolae Martinescu (lupte greco-romane).

Va mai fi scos la vânzare brevetul de merit, cu parafa lui Adolf Hitler, acordat maiorului Teofil Sidorovici, conducătorul organizaţiei Straja Ţării, fondată de Carol al II-lea în 1935. Suspectată a fi o mişcare paramilitară, menită să ofere o alternativă la Mişcarea legionară condusă de Corneliu Zelea Codreanu, tot mai populară în rândul tinerilor români, Străjeria, cum mai era denumită, a fost reorganizată în 1938, în linie cu principiile noului Front al Renaşterii Naţionale, partid menit să înlocuiască proaspăt-desfiinţata scenă politică românească. Acordarea de către regimul nazist a unui ordin sportiv conducătorului Străjeriei pare să confirme afinitatea mişcării cu Hitler Jugend, organizaţia tineretului fascist din Germania, se spune în comunicatul Artmark.

Iubitorii fotbalului nu trebuie să rateze în cadrul licitaţiei din 26 august tricoul cu autograf al lui Cristi Chivu, fostul căpitan al naţionalei, curtat din nou de Piţurcă pentru viitorul campionat, alături de o pereche de mănuşi de portar purtate şi semnate de Bogdan Stelea, unul dintre reprezentanţii "generaţiei de aur", obiecte ce vor fi oferite la vânzare pentru 500 de euro, respectiv 80 de euro.

Pivniţa restaurantului Heritage va fi deschisă amatorilor de vinuri şi şampanii de colecţie, fiind oferite spre vânzare 194 de sticle. Colecţia de vinuri roşii a restaurantului Heritage include vinuri cu renume precum Château Lafite, Château Pontet Canet, Château Calon Segur, Châteauneuf-du-Pape, Domaine Faiveley, precum şi cognac Hennessy Richard. Imediat după colecţia de vinuri roşii va fi licitată impresionanta Colecţie de vinuri albe a restaurantului Heritage, cu un preţ de pornire de 1.200 de euro.

În aceeaşi seară va putea fi adjudecată şi sticla de Dom Pérignon Vintage (3 litri) din 1993, cu un preţ de pornire de 2.400 euro.

În licitaţia de maşini de colecţie se regăsesc mărci fetiş în filmele-cult ale anilor '60-'70-'80", precum Lincoln Continental - maşina lui Don Vito Corleone din filmul "Naşul/ The Godfather", Jeep Wyllis din serialul "M*a*s*h", modelul de Ford Mustang condus de Jim Morrison în "HWY: An American Pastoral", BMW 760Li, fosta maşină a Regelui Mihai, şi Monopostul Ferrari F399, condus de Michael Schumacher la Mondialele din 1999.

Expoziţia loturilor se va desfăşura în două etape: joi, 23 august, începând cu ora 18.00 - Private View & VIP Cocktail la Fratelli Beach & Club, Mamaia Nord (eveniment exclusiv adresat VIP-urilor, inclusiv marilor colecţionari de maşini) şi vineri, 24 august, orele 18.00 - 02.00 - deschiderea publică a expoziţiei Maşinilor de Colecţie şi Noaptea Albă a Maşinilor de Colecţie.

Expoziţia publică va continua sâmbătă, 25 august, de la orele 18.00 până la miezul nopţii la Fratelli Beach & Club, Mamaia Nord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici