Oferta de cumpărare a Fox de către Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, aprobată de acţionari

Compania 21st Century Fox, deţinută de magnatul media Rupert Murdoch, va fi cumpărată de Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, decizia fiind aprobată de acţionarii celor două grupuri, potrivit Reuters.

200 afișări
Imaginea articolului Oferta de cumpărare a Fox de către Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, aprobată de acţionari

Oferta de cumpărare a Fox de către Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, aprobată de acţionari

Acţionarii Walt Disney şi 21st Century Fox au votat, pe 27 iulie, în favoarea ofertei de 71,3 miliarde de dolari, după ce compania americană Comcast a anunţat că se retrage din cursă.

În cadrul tranzacţiei vor fi preluate, printre altele, studiourile de film şi televiziune Twentieth Century Fox, cele 30% din acţiuni la serviciul de streaming Hulu (deţinut parţial de Comcast şi Time Warner) - obţinând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix -, Star India, reţelele TV FX şi National Geographic, dar şi 39% din acţiunile furnizorului de televiziune cu plată (pay-TV) British Sky Broadcasting Group - BSkyB din Marea Britanie.

De asemenea, tranzacţia oferă control asupra unui catalog uriaş de producţii de succes, precum "Star Wars", "Avatar", "Deadpool" şi "The Simpsons".

Separat, Comcast şi 21st Century Fox îşi dispută compania pay-TV britanică Sky Plc. Astfel, în urmă cu două săptămâni, Comcast a crescut oferta pentru achiziţia Sky Plc la 34 de miliarde de dolari, după ce, anterior, 21st Century Fox Inc. oferise 32,5 miliarde de dolari.

Iniţial, Disney a oferit pentru Fox 52,4 miliarde de dolari, dar Comcast a crescut oferta la 65 de miliarde de dolari, ajungându-se în cele din urmă la suma de 71,3 miliarde de dolari.

În iunie, justiţia americană a transmis companiei Disney că, pentru ca această tranzacţie să fie validată, trebuie să vândă 22 de canale de sport aparţinând grupului Fox. Măsura trebuie luată pentru a respecta regulile concurenţei şi a evita o creştere a tarifelor, a anunţat Departamentul de Justiţie din SUA într-un comunicat.

Disney a precizat într-un comunicat separat că a acceptat această condiţie şi că va trebui să vândă canalele de sport în maximum trei luni de la finalizarea tranzacţiei cu Fox.

Tranzacţia Fox - Disney va pune capăt celor peste cinci decenii de expansiune a mogulului media Rupert Murdoch, în vârstă de 86 de ani, care a transformat un ziar australian pe care l-a moştenit de la tatăl său, la vârsta de 21 de ani, într-un imperiu media şi de divertisment.

După încheierea tranzacţiei, Murdoch va rămâne proprietarul "New Fox" (noului Fox), ce include Fox News Channel, posturile de sport FS1 şi FS2 şi Fox Business Network.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul şi preşedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, până la sfârşitul lunii iunie 2013, proiectul său de scindare, în companii diferite, a diviziei editoriale de activităţile de divertisment.

Divizia de cinema şi televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reţeaua de televiziune Fox şi postul Fox News - a fost separată de cea care include ziarele şi operaţiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte şi publicaţiile americane Wall Street Journal şi New York Post, dar şi ziarele britanice Sunday Times şi The Sun, dar şi editura HarperCollins.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici