Oina, subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) - Mediafax

Oina, subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)

Vernisajul expoziţiei de fotografie analogică "Oina" va avea loc miercuri, ora 18.00, la Sala Acvariu a MNŢR.

79 afişări

Imaginea articolului Oina, subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)

Oina, subiectul unei expoziţii de fotografie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)

Proiectul "Oina", realizat de Bogdan Boghiţoi şi Sorin Vidis, investighează unde şi cum anume mai subzistă astăzi practicarea acestui sport.

După 1989, pentru majoritatea românilor, oina a ajuns să fie un simplu nume ori o simpla descriere stereotipă şi neinformativă, precum "sportul naţional", uitată undeva în dicţionarul mental al fiecăruia.

Totuşi, oina reprezintă o tradiţie şi, în ultimă instanţă, un bun cultural, întâi al României rurale, iar începând cu sfârşitul secolului XIX, când s-a încercat aducerea sa în circuitul obişnuit al celorlalte sporturi, al lumii urbane.

 

De la simplul joc între cetele de copii, până la punctarea unor momente rituale importante, oina era ferm întreţesută în trama culturala românească.

Cei doi fotografi s-au întrebat cât anume din ceea ce, neîndoios, era un fenomen viguros mai rezistă în România de astăzi, afectată de migraţie şi de depopularea satelor, ce goleşte uliţele de copii, de destructurarea modurilor tradiţionale de agregare socială şi de nivelarea culturala a unei lumi unde televiziunea, Internetul şi banii nu au mai lăsat niciun colţ neatins.

"Am găsit înainte de toate o lume de pasionaţi, care joacă oina cu acea plăcere care constituie spiritul sportiv autentic. E un spirit nefalsificat de interesele materiale disproporţionate care fac, de exemplu, fotbalul sau alte sporturi „mari” adesea mai puţin simpatice. Am găsit o Federaţie de Oină care, dincolo de menţinerea unui calendar competiţional, încearcă o înscriere a oinei în practicile de consum sportiv de acum. Am găsit un număr de localităţi unde oina este încă un fenomen viu şi chiar o pasiune locală aprinsă. Am găsit un număr de profesori de educaţie fizică încercând să menţină oina vie în pofida lipsei de mijloace. Am găsit copii cu un entuziasm debordant pentru oina, iar lista ar putea continua. Toate acestea conturează o lume, un mic univers cultural, pe care am încercat să-l surprindem cu mijloacele vizuale ale fotoreportajului." – autorii

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu până pe 25 octombrie, zilnic, între orele 10.00 şi 18.00.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
EXPOZIŢIE ,
MUZEUL ŢĂRANULUI ,
OINĂ

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.