Olimpiada Culturală de la Londra: Peste 20 de evenimente româneşti, în două săptămâni

Peste 20 de evenimente se vor constitui într-un adevărat festival românesc în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra, de la sfârşitul lunii iunie, timp de două săptămâni, informează organizatorul, Institutul Cultural Român (ICR).

318 afișări
Imaginea articolului Olimpiada Culturală de la Londra: Peste 20 de evenimente româneşti, în două săptămâni

Olimpiada Culturală de la Londra: Peste 20 de evenimente româneşti, în două săptămâni

Institutul Cultural Român din Londra organizează 22 de evenimente în următoarele două săptămâni, ca primă parte a programului românesc din timpul Olimpiadei Culturale. În cadrul programului românesc din timpul Olimpiadei Culturale, unii dintre cei mai cunoscuţi artişti români vor fi prezenţi în capitala Regatului Unit.

Arhitectul Vlad Tenu expune până pe 3 august la Central Saint Martins (Granary Building). Lucrarea sa, o sculptură-instalaţie intitulată "Complexitate minimală" este creată din 2.368 de bucăţi de aluminiu tăiate cu laserul. Proiectul a câştigat concursul de design şi fabricaţie digitală Repeat în 2010, organizat de Tex-Fab în Houston, Texas, fiind selectat dintr-o serie de 95 de propuneri, iar în 2012 a primit premiul pentru Divine Detail acordat de Architectural International Association din Houston.

Artiştii Dan şi Lia Perjovschi susţin ateliere timp de trei zile (27 - 29 iunie) la Wide Open School, la Hayward Gallery, unul dintre cele mai prestigioase spaţii expoziţionale din Londra. Este pentru prima dată când doi români se alătură unui grup de o sută de artişti din peste 40 de ţări pentru un proiect care îşi propune să abordeze problemele societăţii contemporane. Dan şi Lia Perjovschi se află astfel alături de nume sonore ale artei contemporane internaţionale precum Tracey Emin, Thomas Hirschhorn, Isaac Julien, Aleksandra Mir, Song Dong şi Marlene Dumas.

Poeta Doina Ioanid participă, timp de trei zile (28 - 30 iunie) la cel mai important festival de poezie din Marea Britanie, Poetry Parnassus, desfăşurat la Southbank Centre, pe malul Tamisei.

"FLUX - Video Reconstruction of the Urban Perspective", un proiect al artiştilor vizuali Ioana Marinescu şi Tapio Snellman, ce documentează viaţa din carierele olimpice londoneze, va fi proiectat pe 1 iulie, pe una dintre clădirile-emblemă din East End - Dray Walk Gallery, de la The Old Truman Brewery.

Doi Hamlet remarcabili dintre actorii care au interpretat acest rol, Ion Caramitru şi Michael Pennington, susţin un recital extraordinar din poezia lui Shakespeare pe scena renumitului Kings Place pe 2 iulie.

Prima piesă românească prezentă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Londra în ultimii 20 de ani, "20/20" de Gianina Cărbunariu, va avea reprezentaţii pe 4, 5 şi 6 iulie la Plathform Theatre.

Coregraful şi regizorul Arcadie Rusu va susţine două spectacole pe scena Big Dance Festival, cel mai mare eveniment londonez de gen, pe 5 şi 7 iulie, în urma colaborării cu English National Ballet.

Regizoarea Ioana Păun debutează la Theatre Royal Standford East (7 - 11 iulie), cu o montare provocatoare - "Muncitor Eng. Worker".

Programul evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie - 9 septembrie), intitulat ROlympics, este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice - Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place - şi integrat marilor evenimente culturale londoneze - London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.

Mai multe detalii pe secţiunea siteului ICR Londra dedicată special evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra se regăsesc pe http://www.icr-london.co.uk/rolympics.

Programul românesc în cadrul Olimpiadei Culturale, realizat şi coordonat de ICR prin ICR Londra, este constituit atât din proiecte elaborate de echipa ICR/ICR Londra, cât şi din proiecte avansate de operatori culturali independenţi, persoane sau organizaţii, selectate pe bază competitivă, printr-un concurs de idei lansat în aprilie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici