Opera Naţională din Bucureşti - de la dramă japoneză la iubire spaniolă

Soprana Lavinia Mamot va debuta vineri pe scena Operei Naţionale (ONB) din Bucureşti, în rolul titular din "Madama Butterfly", de Giacomo Puccini, în timp ce duminică publicul o va putea vedea pe mezzosoprana Florentina Onică în rolul lui Carmen din opera omonimă de Georges Bizet.

336 afișări
Imaginea articolului Opera Naţională din Bucureşti - de la dramă japoneză la iubire spaniolă

Opera Naţională din Bucureşti - de la dramă japoneză la iubire spaniolă

Scena Operei Naţionale Bucureşti va găzdui, vineri, reprezentaţia spectacolului "Madama Butterfly", de Giacomo Puccini, cu participarea dirijorului invitat Alexandru Samoilă. Povestea din Ţara Soarelui Răsare o va avea ca protagonistă pe tânăra soprană Lavinia Mamot, care va interpreta pentru prima oară în cariera sa rolul principal din opera lui Puccini, dând viaţă unei iubiri neîmplinite, pentru care va fi repudiată de familie.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Canto, la clasa profesorului universitar Maria Hurduc, soprana Lavinia Mamot a susţinut cursuri de masterclass cu Denice Graves, Virginia Zeani, Eugenia Moldoveanu. De-a lungul carierei a colaborat cu dirijori importanţi ca Daisuke Soga, Jochen Wehner, Paul Nadler, Laurence Equilbey, Jin Wang, Christoph Adt, Cristian Mandeal.

A susţinut concerte cu Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti, Filarmonica "Moldova" din Iaşi, concerte în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune şi în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Repertoriul său cuprinde roluri precum Cio Cio San din "Madama Butterfly", Micaela din "Carmen", de Georges Bizet, Tosca din opera omonimă, de Giacomo Puccini, şi Rosalinde din opereta "Liliacul", de Johann Strauss.

Spectacolul "Madama Butterfly" de vineri va fi dirijat de Alexandru Samoilă, invitat al teatrelor şi sălilor de concert din întreaga lume.

De-a lungul carierei sale, Alexandru Samoilă a dirijat în teatre de operă din Moscova (Teatrul Mare, Opera "Stanislavski"), Sankt Petersburg şi în alte oraşe din Rusia şi fosta Uniune Sovietică. A dirijat peste 50 de titluri de operă şi balet şi a susţinut turnee în ţări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Japonia, Islanda, Ungaria, Bulgaria şi Turcia.

Printre succesele sale se numără colaborarea cu Royal Albert Hall din Londra (1996), unde a debutat la pupitrul dirijoral cu spectacolul "Aida", de Giuseppe Verdi. Din anul 1981, Alexandru Samoilă este dirijor-şef şi director artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova.

Din distribuţia spectacolului "Madama Butterfly" fac parte artişti şi colaboratori ai ONB - Sidonia Nica, Cristina Eremia, Hector Lopez, Vicenţiu Ţăranu, James Lee, Daniel Filipescu, Mihnea Lamatic, Dan Indricău şi Mihai Iacob.

De asemenea, duminică, de la 18.30, la Opera Naţională Bucureşti va fi prezentat spectacolul-eveniment "Carmen", de Bizet, o poveste plină de pasiune, în ritmuri aprinse de coridă şi castaniete. Protagonista va fi interpretată de mezzosoprana Florentina Onică, din distribuţie făcând parte şi Cristian Mogoşan, Iordache Basalic, Liviu Indricău, Valentin Racoveanu, Filip Panait, Daniel Filipescu, Felicia Filip, Valentina Tudose, Sorana Negrea. Solişti balet: Mădălina Slăteanu, Alina Ştefănescu, Catalin Caracas, Raul Oprea.

Solistă a Operei Naţionale din Iaşi, mezzosoprana Florentina Onică a colaborat cu prestigioase instituţii culturale din România: Opera Naţională Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, UNITER, Teatrul Naţional Bucureşti, Filarmonica de Stat "Transilvania" Cluj etc. De-a lungul carierei a colaborat cu dirijori importanţi, ca Mark Mast, Olivier Grangean, David Crescenzi, Tiberiu Soare, Horia Andreescu, Adrian Morar, Cristian Oroşanu etc. Artista a susţinut turnee în Germania, Elveţia, Franţa, Italia.

Repertoriul mezzosopranei include roluri importante precum: Carmen din opera omonimă, de Bizet, Rosina din "Bărbierul din Sevilla", de Giacomo Rossini, Fenena din "Nabucco", Maddalena din "Rigoletto", de G. Verdi, şi Iocasta din "Oedipe" de George Enescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici