Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii va începe procedurile

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) va începe procedurile pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu, care cuprinde operele lui Constantin Brâncuşi "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului" şi "Coloana Infinitului", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

694 afișări
Imaginea articolului Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii va începe procedurile

Coloana Infinitului

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu a depus luni, la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, o solicitare pentru începerea procedurilor de nominalizare pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" - creaţie a lui Constantin Brâncuşi - pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ansamblul a fost inclus în 1991 pe lista tentativă, însă până în prezent, nu au fost reiniţiate demersurile necesare definitivării procesului.

Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu a aprobat, printr-o hotărâre din 20 februarie 2011, începerea procedurilor pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi anume constituirea, prin dispoziţia primarului, a unei comisii de lucru care va elabora calendarul acţiunilor ce urmează a fi întreprinse.

Iniţiativa este susţinută atât de ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, cât şi de numeroşi oameni de cultură, artişti, politicieni, jurnalişti, personalităţi ale societăţii civile, iubitori ai lui Brâncuşi din ţară şi străinătate, se mai arată în comunicatul Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu.

Reprezentanţii MCPN au declarat pentru MEDIAFAX că ministerul "salută iniţiativa Consiliului Local din Târgu Jiu" şi au confirmat că ansamblul monumental este inclus pe lista tentativă a patrimoniului UNESCO.

"Acest obiectiv este o valoare a întregii naţiuni. Întocmirea dosarului este un efort imens care trebuie susţinut şi de Ministerul Culturii şi de Consiliul Local Târgu Jiu. Ministerul Culturii va asigura coordonarea ştiinţifică a proiectului în speranţa că colaborarea cu Consiliul Local va aduce roade", au spus reprezentanţii MCPN.

În mod concret, ministerul va dispune alcătuirea unui grup de lucru în vederea alcătuirii documentaţiei necesare pentru nominalizarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Târgu Jiu pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit site-ului centrulbrancusi.ro, Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" a fost realizat în anii 1937-1938 de Constantin Brâncuşi.

Lucrările monumentale - "Masa Tăcerii", "Poarta Sărutului", "Coloana Infinitului" - au fost realizate în baza unui proiect, care aşa cum mărturisea chiar Constantin Brâncuşi era alcătuit din elemente arhitecturale cu valoare simbolică: "o alee, care plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal ce în viitor ar marca şi intrarea în grădina publică, pentru ca, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar şi denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoştinţei, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălţându-se fără sfârşit, aşa cum trebuie să fie şi recunoştinţa noastră".

Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938 şi reprezintă un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial.

În aprilie 2007 la Târgu-Jiu a fost dezvelit înscrisul care atestă hotărârea Uniunii Europene de includere a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" în patrimoniul cultural european, odată cu Palatul Cantacuzino şi Ateneul Român din Bucureşti şi cetatea Histria din judeţul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici