Opt posturi TV naţionale, somate pentru că au prezentat tehnicile criminale din cazul Băhăian

CNA a decis, joi, să someze public posturile Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, Naţional TV, Realitatea TV, TVR 1 şi TVR 2, pentru că au prezentat detalii privind tehnicile criminale folosite în cazul Sergiu Băhăian, fapt care încalcă legislaţia audiovizualului.

48 afișări
Imaginea articolului Opt posturi TV naţionale, somate pentru că au prezentat tehnicile criminale din cazul Băhăian

Opt posturi TV naţionale, somate pentru că au prezentat tehnicile criminale din cazul Băhăian

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat modul în care principalele posturi TV - TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, Naţional TV şi Realitatea TV, au abordat cazul Sergiu Băhăian în emisiunile de ştiri şi de dezbatere, difuzate în perioada 16 - 18 ianuarie.

Potrivit CNA, între 16 şi 18 ianuarie, în emisiunile lor de ştiri şi dezbatere, posturile de televiziune au prezentat şi au comentat informaţiile privind cazul Băhăian, provenite de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (BCCOA), precum şi din alte surse (martori , jurnaliști etc.).

Potrivit CNA, TVR 1 a prezentat la emisiunea de ştiri "Telejurnalul" de la ora 20.00, informaţii despre cazul Băhăian, cu titlul "Omorâţi cu cruzime". Pe ecran a fost titrat "Poliţiştii au prins mai multe persoane care omorau oameni ai străzii, după ce făceau împrumuturi pe numele lor". În emisiune s-a spus, printre altele, că "Victima a fost ucisă cu lovituri repetate, în cap, cu un ciocan" şi "Victimele au fost îngropate de vii sau aruncate în haznale sau în Dunăre după ce au fost lovite cu ciocanul". Totodată, în "Telejurnalul" de la ora 20.00, s-a spus că "Aceştia au fost ucişi de Şlepac şi Grigoraş într-un interval de trei ani".

Şi TVR 2 a prezentat informaţii despre caz la "Ora de ştiri" de la ora 22.00. Modul de prezentare a fost similar cu cel de la TVR1, potrivit CNA.

Postul Antena 1 a abordat acest subiect la "Observator" şi la "Acces direct". Titlul ştirilor au fost "Asasini închişi", "Execuţii în stil mafiot". În emisiuni s-au făcut afirmaţii de genul "Victimele erau obligate să înghită alcool şi pastile de diazepam, erau lovite cu ciocanul în cap, iar apoi îngripate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre - Marea Neagră". Ştirea a fost ilustrată cu imagini în care, din apă, cu ajutorul scafandrilor, este scos un cadavru ambalat şi legat. Imaginile nu au fost blurate. De asemenea, au fost prezentate câteva imagini de la descopeirirea locurilor în care victimele au fost îngropate, imagini cu probele găsite la faţa locului, imagini ale unui cadavru, cu precizarea DIICOT - DCCO.

În ceea ce priveşte modul în care a fost abordat subiectul la Pro TV, în cadrul emisiunii "Ştirile Pro TV", criticile au vizat tot prezentarea tehnicilor criminale, precum şi o reprezentare grafică cu titlul "Îngropaţi de vii".

Prima TV a difuzat informaţii despre acest caz la jurnalul de ştiri "Focus". S-au făcut afirmaţii precum "Înainte aveau grijă ca victimele să fie drogate şi legate" şi "Oamenii au fost loviţi de mai multe ori cu un ciocan în cap". Titlul ştirii a fost "Caracatiţa Băhăian".

Şi televiziunea Naţional TV a abordat acest caz la emisiunile de ştiri. În cadrul ştirilor se preciza că "Erau îngropate la peste 2,5 metri adâncime şi acoperite cu beton", "Omorât cu mai multe lovituri de ciocan în cap" şi "Lovit cu o bâtă şi apoi îngropat la un metru adâncime".

La Antena 3, cazul Băhăian a fost prezentat la emisiunile de ştiri şi dezbateri. În emisiuni s-au făcut afirmaţii de genul "Şapte persoane au fost aruncate în Dunăre sau îngropate de vii de membrii unei grupări mafiote în Constanţa", "Victimele au fost ucise prin cruzime fiind obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în canalul Dunăre - Marea Neagră". În plus, în aceste emisiuni, despre Băhăian s-a spus: "Criminal, escroc şi artist", "Băhăian, reţeaua crimei...", "Categoric era un om dubios, oricum oamenii când ies din închisoare au un comportament aparte".

Pe de altă parte, Realitatea TV a abordat acest caz la emisiunile de ştiri şi dezbatere, fiind folosite afirmaţii de genul: "Au fost lovite cu ciocanul în cap sau cu alte corpuri contondente", "Înainte de a fi ucise, victimele fuseseră obligate să înghită mari cantităţi de narcotice şi alcool", "Oamenii erau forţaţi să bea alcool cu diazepam şi apoi se turna beton peste ei", "Capul reţelei organizate ar fi Sergiu Băhăian". Pe ecran au fost afişate titluri precum "Regizorul asasinilor", "Mafioţii României", "Regizor de teatru, criminal în serie", "Băhăian. Crimă şi pedeapsă".

Narcisa Iorga, membru al CNA, a propus transmiterea unei scrisori de recomandare către toţi radiodifuzorii în care să se precizeze că prezentarea tehnicilor criminale trebuie exclusă din relatarea unor astfel de cazuri. "Sunt foarte multe detalii de tehnici criminale", a spus Narcisa Iorga. "Este un caz cu totul special, ieşit din comun, cred că e pentru prima oară când avem aşa ceva în presa din ultimii 20 de ani, aş putea justifica într-un fel interesul pentru caz, dar nu relatat aşa. Nu trebuia să vedem atâtea detalii, este şocant şi pentru mine ca adult, dar pentru minori. Aşa cum au fost prezentate de televiziuni, sunt «modele» de urmat. Să dai asemenea detalii, înseamă să fii iresponsabil", a precizat Narcisa Iorga.

Şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că susţine transmiterea unei avertizări posturilor, prin care să li se precizeze că au dat "detalii privind tehnicile criminale folosite", fapt care contravine art. 15 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(2) În intervalul orar 6.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin: b) demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale".

Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a propus aplicarea unor somaţii posturilor TV. "Şi telespectatorul trebuie să înţeleagă că asemenea lucruri nu pot fi difuzate pe post, dacă dăm o avertizare rămâne între noi şi posturi", a explicat Ioan Onisei. El a spus că este "sceptic" că radiodifuzorii vor reacţiona numai în urma unui avertisment, pentru că au mai fost cazuri, precum cel al morţii handbalistului Marian Cozma, relatate într-o manieră similară.

Propunerea de somare publică a celor opt televiziuni monitorizate a întrunit numărul de voturi pentru a fi aplicată.

Prezentă la şedinţa CNA, Roxana Niculescu - Costei, directorul de programe al Realitatea TV, a subliniat faptul că posturile TV au fost sancţionate pentru prezentarea audio a tehnicilor criminale. "Sunt imaginile oficiale de la DIICOT, postate pe site sâmbătă la ora 14.00. Ele au fost blurate. Este foarte clar că noi nu prezentăm tehnici criminale. Noi am primit sancţiune pentru prezentarea audio a tehnicilor criminale?", a întrebat ea.

Răsvan Popescu i-a răspuns că "imaginile sunt mai puţin impresionante decât explicaţiile date".

Totodată, Narcisa Iorga i-a spus Roxanei Niculescu Costei că televiziunile nu ar trebui să găsească "o scuză" în faptul că imaginile au fost puse la dispoziţia televiziunilor de DIICOT. "Dumneavoastră (televiziunile, nr.) aveţi un filtru în a difuza anumite imagini şi anumite teme. Aşa cum nu difuzaţi pornografie, pentru că vă interzice legea, aşa şi cu imaginile de la DIICOT. Nu le puteţi difuza înainte de ora 22.00 pentru că nu vă permite legea", a mai spus Iorga.

Totodată, CNA va monitoriza şi modul în care OTV, Kanal D şi B1 TV, dar şi posturile locale, au prezentat informaţiile despre cazul Băhăian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici