Orchestra Filarmonicii Enescu nu va mai colabora cu Anda Petrovici

Orchestra Filarmonicii "George Enescu" nu va mai colabora cu concert maestrul Anda Petrovici, după ce Ministerul Culturii a aprobat o schimbare de organigramă a instituţiei, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al Ministerului Culturii, Mircea Staicu.

630 afișări
Imaginea articolului Orchestra Filarmonicii Enescu nu va mai colabora cu Anda Petrovici

Orchestra Filarmonicii Enescu nu va mai colabora cu Anda Petrovici (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Filarmonica a cerut acceptul Ministerului Culturii, în subordinea căruia funcţionează, de a înfiinţa un trio, în cadrul căruia va cânta şi Anda Petrovici, concert maestru al orchestrei, cu care instrumentiştii refuză să mai cânte.

"E un prim pas în dezamorsarea conflictului", a spus Staicu, precizând că ministerul a aprobat schimbarea de organigramă solicitată de filarmonică.

Contactat de MEDIAFAX, directorul Filarmonicii Enescu, Cristian Mandeal, aflat în prezent în interimat, a spus că a fost rezolvat conflictul dintre orchestră şi concert maestru pe cale legală, fără a se umbla la contractul cuiva.

Întrebat cu cine va colabora în continuare orchestra simfonică, Mandeal a precizat că un nou concert maestru nu poate fi desemnat, aceasta fiind o funcţie care se ocupă prin concurs. Însă nici nu poate fi organizat un concurs pentru un nou post de concert maestru pentru că, în prezent, nu pot fi create posturi noi în sistemul bugetar.

Prin urmare, şeful partidei de vioară din orchestră, Dan Enăşescu, poate prelua atribuţiile de concert maestru, aşa cum a făcut-o şi pentru concertele de deschidere a stagiunii 2009-2010, de pe 1 şi 2 octombrie, după ce orchestra şi-a exprimat refuzul de a cânta cu Anda Petrovici. După cum a precizat Cristian Mandeal, în fişa postului şefului de partidă se arată că acesta poate prelua atribuţiile de concert maestru "la nevoie", dar nu este obligat să facă permanent acest lucru.

Membrii orchestrei au sesizat conducerea instituţiei că refuză să cânte cu Anda Petrovici, enumerând mai multe motive de nemulţumire cu privire la activitatea de concert maestru a acesteia, printre care prestaţia artistică necorespunzătoare, atitudinea necorespunzătoare (injurii, dispreţ, ameninţări, atac la persoană) cu care perturbă repetiţiile şi abuzul de funcţie.

De altfel, membrii orchestrei au contestat întreaga conducere a filarmonicii - directorul Cristian Mandeal, directorul artistic Nicolae Licareţ şi concert maestrul Anda Petrovici - exprimându-şi într-un memoriu înaintat Ministerului Culturii, pe 28 septembrie, motivele de nemulţumire faţă de aceştia şi solicitând demiterea lor.

Cristian Mandeal şi-a dat demisia din postul de director general al filarmonicii, precizând că nici nu va mai dirija vreodată orchestra, fiind în prezent în interimat. El a spus că nu o poate demite sau retrograda pe Anda Petrovici, care şi-a câştigat prin concurs postul de concert maestru şi care are contract pe perioadă nedeterminată.

În vederea susţinerii concertelor de deschidere de stagiune, de pe 1 şi 2, Mandeal i-a solicitat Andei Petrovici să intre în rotaţie cu şeful de partidă Dan Enăşescu. Însă la repetiţiile pentru următoarele concerte, de pe 15 şi 16 octombrie, Anda Petrovici şi-a reluat atribuţiile şi a venit pe scenă, dar instrumentiştii şi-au menţinut refuzul de a cânta cu ea, ceea ce a dus la anularea acestor spectacole.

De asemenea, orchestra filarmonicii nu a mai participat la concertul din deschiderea Zilelor culturale ale Băncii Centrale Europene de la Frankfurt, miercuri seară, în care urma să îi acompanieze pe Anda Petrovici şi Nicolae Licareţ sub bagheta lui Cristian Mandeal.

Dat fiind refuzul de a mai colabora cu Petrovici şi Mandeal pe care orchestra îl exprimase, acesta din urmă a decis, cu acordul Ministerului Culturii, înlocuirea orchestrei filarmonicii cu Orchestra Radio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici