Organizatorii Untold, acuzaţi de asociaţia pentru drepturi de autor a compozitorilor că refuză o plată

Asociaţia pentru drepturi de autor a compozitorilor, UCMR-ADA, acuză organizatorii festivalului Untold că refuză plata remuneraţiilor cuvenite aferente ediţiilor din anii 2015, 2016 şi 2017. Organizatorii Untold resping acuzaţiile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1697 afișări
Imaginea articolului Organizatorii Untold, acuzaţi de asociaţia pentru drepturi de autor a compozitorilor că refuză o plată

Organizatorii Untold, acuzaţi de asociaţia pentru drepturi de autor a compozitorilor că refuză o plată

Potrivit unui comunicat al UCMR – ADA transmis, vineri, organizatorii festivalului trebuie să plătească remuneraţii corespunzătoare veniturilor încasate şi să predea raportul playlist pentru fiecare concert cu operele muzicale utilizate în termen de 30 de zile de la încheierea evenimentului.

”Organizatorii Untold refuză plata remuneraţiilor pentru drepturi de autor către UCMR-ADA, Asociaţia pentru drepturi de autor a compozitorilor, pentru ediţiile festivalului din 2017, 2016, 2015. Aceştia refuză să încheie autorizaţia cu UCMR-ADA pentru comunicarea publică a operelor muzicale în evenimentul denumit Untold 2017 organizat la Cluj în perioada 3-6 august 2017, aşa cum prevede Legea drepturilor de autor şi drepturilor conexe. Conform legii respective orice organizator de evenimente trebuie să solicite şi să încheie autorizaţie neexclusivă cu 5 zile înainte de începerea oricărui eveniment cu muzică, să plătească remuneraţii corespunzătoare veniturilor încasate, să predea raportul playlist pentru fiecare concert cu operele muzicale utilizate în termen de 30 de zile de la încheierea evenimentului”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii UCMR-ADA susţin că au observat un entuziasm general din partea publicului, a presei şi a sponsorilor pentru Untold, ”dar o lipsă de respect faţă de compozitorii ale căror opere muzicale încântă un public atât de numeros, tocmai prin acest refuz de a plăti remuneraţiile cuvenite”.

”Printr-o adresă primită în data de 3 august 2017, reprezentantul festivalului Untold ne-a comunicat că vor plăti 3%,pentru toţi autorii din concertele din festival, din veniturile înregistrate din organizarea evenimentului, lăsând instanţa de judecată să se pronunţe dacă va plăti cuantumul pentru genul muzical pop, rock, dance, house, muzică usoară de 7% din veniturile înregistrate sau remuneraţia minimă de 1.000 lei per concert”, se mai arată în comunicat.

UCMR – ADA este un organism de gestiune colectivă ce administrează drepturile de autor de opere muzicale ale compozitorilor români şi străini şi ale altor titulari ce le-au dobândit în temeiul legii şi este acreditată de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să gestioneze drepturile patrimoniale de autor în domeniul muzical.

În replică, organizatorii Untold au arătat, vineri, într-un comunicat, că niciodată nu au refuzat să plătească remuneraţia cuvenită titularilor drepturilor de autor asupra operelor muzicale comunicate public în cadrul festivalului.

”Dimpotrivă, poziţia noastră a fost tot timpul în sensul în care festivalul va plăti întocmai remuneraţia pe care organismul de gestiune colectivă este îndreptăţit să o primească în baza legii. În ceea ce ne priveşte, am acţionat tot timpul de o manieră transparentă şi responsabilă şi am transmis UCMR-ADA datele privind vânzările de bilete şi playlist-ul pentru evenimentele organizate de Untold SRL. În spiritul transparenţei totale, am invitat organismului de gestiune colectivă să îşi trimită reprezentanţi la festival pentru a putea constata la faţa locului modul de desfăşurare a evenimentului, în scopul aplicării corecte a legii”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, organizatorii Untold au precizat că, în momentul de faţă, există divergenţe de opinie cu privire la calculul remuneraţiei pe care UCMR-ADA este îndreptăţită să o solicite.

”Untold SRL, în calitate de organizator al festivalului Untold, consideră că acesta este un singur eveniment pentru care datorează o remuneraţie calculată prin aplicarea procentului de 3%, prevăzut de metodologia aplicabilă pentru festivaluri. Deşi metodologia aplicabilă prevede nivelul remuneraţiei pentru festivaluri, UCMR-ADA preferă să nu vadă Untold Festival ca un eveniment unic, considerându-l o suită de concerte pentru care poate solicita o remuneraţie superioară celei prevăzute pentru festivaluri”, au subliniat organizatorii Untold.

Festivalul Untold se desfăşoară la Cluj-Napoca între 3 – 6 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici